Annons

Hyresvärd hotas med vite efter källarboende

Malmö Ännu ett källarboende har uppdagats i Malmö. Nu riskerar de två hyresvärdarna vite på sammanlagt 40 000 kronor varje gång någon bor i källaren.

Polis larmades till ett hyreshus på Upplandsgatan vid Södervärn i Malmö i februari efter att någon uppmärksammat barnskrik. När polisen anlände till huset och konstaterade att folk bodde i källaren tipsade de räddningstjänsten, som i sin tur larmade miljöförvaltningen. Det visade sig att ett par varit barnvakt åt det skrikande barnet och socialtjänsten kopplades in. När miljöförvaltningen senare samma dag genomförde en inspektion i källaren var den tom på folk men det fanns gott om tecken på att lokalerna användes som bostäder. Miljöförvaltningen konstaterade samtidigt att det fanns en skarp doft av mögel och höga fuktvärden uppmättes i källaren. Dessutom fanns där flera sovplatser.

– I båda källarlägenheterna fanns det mycket personliga tillhörigheter, berättar Lotta Täthinen, miljöinspektör i Malmö stad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men ägarna förnekar att någon skulle ha bott i källaren.

– Det stämmer inte, säger Daniel Cederström, en av ägarna.

Annons

Men polisen kallades dit för att folk fanns i källaren och miljöförvaltningen menar att det rör sig om bostäder.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Det stämmer inte, upprepar Daniel Cederström.

– Vi varken har hyrt ut eller hyr ut till någon i källaren, säger han.

Miljöförvaltningen har nu förbjudit de två ägarna att hyra ut källarlokalerna som bostäder. Varje gång de nonchalerar beslutet kommer de att tvingas betala vite på 20 000 kronor vardera.

Annons
Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

– När det gäller källarboenden är vi noga med att följa upp och kontrollera att ingen bor där. Annars vore beslutet tandlöst, säger Lotta Täthinen.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.