HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd i Alvesta riskerar hundratusen kronor i böter

Alvesta Alvesta kommun har tröttnat på att ägaren till det före detta sjukhemmet Hallanäs inte tar misstankar om mögel på allvar. Kommer han inte in med en åtgärdsplan väntar dryga böter.
Foto: Annika Wallsson
Det gamla sjukhemmet Hallanäs, strax utanför Alvesta, ägs sedan 2006 av Per Madsen genom hans danska bolag Ejendomsselskabet Benestad.

I februari i år kom de första klagomålen in till Alvesta kommun. Det handlar om hyresgäster som oroas för fukt och mögel i sin inomhusmiljö i det gamla sjukhemmet Hallanäs, strax utanför Alvesta.

Kommunens miljö- och hälsoinspektörer fann vid sin inspektion bland annat att vatten läckt ut från flera element, och även pågått så länge att det runnit mellan lägenheterna.

Läs ocksåEfter sju år med fuktskador – nu döms värden till vite

I juni beslutade nämnden för myndighetsutövning i Alvesta att förelägga fastighetsägaren Per Madsen att redovisa tre punkter.

Den första handlar om att Per Madsen måste lämna in en skriftlig rapport om resultatet av en aktuell utredning av fukt- och mikroorganismer för samtliga lägenheter. Utredningen måste vara gjord av en oberoende konsult med dokumenterad erfarenhet av aktuella byggnadskonstruktioner. Rapporten ska även innehålla åtgärdsförslag för de lägenheter som uppvisar fukt- och mikroorganismer.

Per Madsen hade fram till sista augusti på sig att lämna in rapporten, som fortfarande lyser med sin frånvaro hos kommunen. Nämnden för myndighetsutövning har därför fattat ett nytt beslut, den här gången förenat med hundra tusen kronor i böter om inte rapporten, med utredning och åtgärdsplan, lämnas in senast sista januari nästa år.

Läs ocksåHär är landets värsta värdar

I beslutet står bland annat:

”Nämnden bedömer att föreläggandet ska förenas med vite med anledning av att fastighetsägaren har fått tid på sig att vidta efterfrågade åtgärder, men inte gjort detta. Vidare bedömer Nämnden att det är skäligt att besluta om vite med anledningen av risken för de boendes hälsa.”

Per Madsen har tidigare redogjort att han inte tänker göra några åtgärder i de fall hyresgästerna inte betalat hyra eller blivit vräkta, men det är inget skäl för att inte åtgärda bristerna, anser nämnden för myndighetsutövning.

Läs ocksåHon har tröttnat på kylan - det här kan du kräva av din hyresvärd

Per Madsen har även ytterligare två punkter att redovisa, vilket beslutades av nämnden i juni. Senast sista november måste han lämna in en kopia på utförd obligatorisk ventilationskontroll, så kallad OVK, för fastigheten. Och senast första mars nästa år måste han visa resultatet av en korrekt utförd radonmätning för fastigheten.

Hem & Hyra har sökt Per Madsen som är på semester, utan möjlighet att kommentera ärendet denna vecka.

Läs också Miljöförvaltningen: Övergivet hus skadar hyresgäster Emil och Matilda lämnar sin nybyggda lägenhet i Sätra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.