Annons

Hyresvärd på Herrgården begär hög hyreshöjning

Malmö ​Drygt 400 kronor mer i månadshyra. Det skulle hyresgästerna som bor i en genomsnittstrea i Contentus lägenheter på Herrgården få betala om hyresnämnden går på värdens linje.
Fastighetsägaren Contentus ombud Fastighetsägarna Syd har övergett hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen. De väljer istället att låta hyresnämnden ta ställning till deras krav att få höja hyran 7,15 procent från första maj. Därtill kommer en höjning för alla lägenheter med 10 kronor i månaden för höjd kabelteveavgift.
 
Hyresgästföreningen och hyresvärden ombud, Fastighetsägarna, var överens om en generell hyreshöjning för 2011 på 2,62 procent. Men hyresvärden vill dessutom bli kompenserad för de två tidigare åren då Hyresgästföreningen krävs oförändrade hyror för Contentus hyresgäster på Herrgården.
 
Kravet kom efter upptäckten att flera lägenheter i likhet med dem som förvaltades av Newsec var fyllda av fuktskador och kackerlackor.
 
Contentus  har 168 lägenheter på Herrgården i stadsdelen Rosengård i Malmö. Efter misärlarmet på Herrgården för snart tre år sedan påbörjade hyresvärden en omfattande renovering av fastigheterna. Det handlar bland annat om renovering av kök och badrum men också om ett stort arbete för att ge hyresgästerna en finare och säkrare utomhusmiljö.
 
– Vi har accepterat en höjning för i år men ser ingen anledning till varför de skulle ha rätt kompensation för åren innan, säger Lars Persson, förhandlare på Hyresgästföreningen i Malmö.
 
Contentus krav innebär att de i efterhand kräver höjningar för 2009 och 2010 som motsvarar de höjningar som MKB gjorde i sina hus i området de aktuella åren.
 
Även om det också påträffats lägenheter med brister i MKB:s hus anser Hyresgästföreningen inte att misären kan jämföras med den som uppdagades i hus som ägdes av Bostads AB Gröningen och Contentus.
 
Om Contentus skulle få rätt att genomföra en höjning som motsvarar vad MKB fått höja i samma område skulle deras hyresnivåer hamna högre än MKB vilket Lars Persson inte tycker är rimligt. Dessutom kvarstår en hel del arbete i den utlovade renoveringsplanen.
 
Enligt ansökan om ny hyra till hyresnämnden skulle den största trean på 89 kvadratmeter i Contentus fastighet på Ramels väg bli 422 kronor dyrare efter den begärda höjningen.
 
En ett på 50 kvadrat höjs med 269 kronor och en två på 65 kvadrat bli 364 kronor dyrare. Högst höjning föreslås i en tom trerumslägenhet som föreslås kosta 8 000 kronor i månaden efter en höjning på 543 kronor. ​

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.