HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresvärd slarvade med deposition på 23 000 kronor – nya ägaren tvingas betala igen

Malmö Kvinnan tog över det gemensamma hyreskontraktet vid parets separation. Samtidigt fick mannen ut hela depositionen för lägenheten. Men det fick hans ex-fru veta först tio år senare. Nu har rätten sagt sitt men frågan kan hamna i högsta juridiska instans.
Pengar
Foto: Gry Ellebjerg

I början av tvåtusentalet flyttade det då gifta paret in i en trerummare i hyreshuset Motetten i södra Malmö. Mannen och kvinnan skrev under ett gemensamt hyreskontrakt och betalade in en deposition på 23 000 kronor.

Åren gick, paret separerade och mannen flyttade ut. Fastigheten hade vid det här laget fått en ny ägare och kvinnan fick bo kvar och ta över det befintliga kontraktet. När hon i höstas skulle flytta vidare från adressen begärde hon att få tillbaka depositionen. Svaret från den nuvarande ägaren, Malmöbolaget Trianon, blev nej. Orsaken? Mannen hade redan fått pengarna för elva år sedan, något som hans exfru menade skett bakom hennes rygg.

Läs ocksåFick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt"Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.

Tingsrätten granskade frågan om depositionen

Trianon kunde möjligtvis tänka sig att betala ut halva summan till kvinnan, motsvarande hennes del, men inte mer. Detta visar dokument från Malmö tingsrätt där striden om depositionen till slut landade.

Motetten på Lindängen i Malmö
Motetten

Nu tvingas även Trianon att betala ut 23 000 kronor, fast detta redan skett tidigare. Allt på grund av en formulering i hyreskontraktet och slarv från tidigare ägares sida. I kontraktet står det att:

”Depositionen på 23 000 sek finns hos hyresvärden så länge kontraktet gäller”.

Annons
Läs ocksåGrannarna satte stopp för monsterhöjningen - värden ville höja med 2000 kronor i månadenEn man i grön tröja och keps i förgrunden. I bakgrunden en kvinna som tittar ut genom ett fönster i ett rött hus.

Så här har Malmö tingsrätt tolkat frågan:

Kvinnan tog över ett befintligt kontrakt när ex-maken flyttade och skrev aldrig något nytt. Först i höstas tog kontraktet slut. Därför ska den korta formuleringen tolkas ordagrant, oavsett om hennes ex redan fått pengarna. Mellan raderna: tidigare ägare borde aldrig ha lämnat ut depositionen. Rätten anser inte att kvinnan ska lastas för att det tidigare skett en felaktig utbetalning

Olof Andersson, Trianon

– Vi tycker det här är märkligt. Vi kan inte ta ansvar för vem som har betalat in det här. Vi överväger att överklaga för det finns vissa brister i domen. Det handlar inte om summan med pengar i sig men frågan om depositioner dyker upp ibland.  Vi behöver klarhet inför framtiden annars måste vi hantera depositioner på ett annat sätt, säger Olof Andersson, vd och huvudägare på Trianon.

Viktigt att hålla koll på ekonomin

Frågan om depositioner för hyresrätter kan vara snårig och nämns inte direkt i svensk lagstiftning utan bedöms via praxis, vilket kan ge utrymme för olika tolkningar. Marie-Therese Packbier är jurist på Hyresgästföreningen i Malmö, som inte varit involverade i just det här rättsfallet, och hon menar att det här är en del av ekonomin som hyresgästerna över lag bör hålla koll på.

Annons

– Rent generellt skulle jag tipsa om att inte glömma bort en redan inbetald deposition när enbart en av hyresgästerna på kontraktet flyttar. Ta upp frågan med värden. Hyresvärden har inte alltid koll, särskilt inte efter ett ägarbyte. Det är viktigt att reglera sinsemellan vem som har rätt till pengarna, säger hon.

Enligt domen i Malmö tingsrätt ska Trianon lämna ut depositionen på 23 000 kronor, samt stå för rättegångskostnaderna på 2 700 kronor.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt
Läs också Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.