HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det kan löna sig att satsa på folk i utanförskap”

Malmö Att ha nöjda hyresgäster lönar sig. Det anser Olof Andersson, en av Trianons huvudägare. Det Malmöbaserade fastighetsbolaget ska samarbeta med MKB i en allmännyttig stiftelse.
Foto: Anders Paulsson
Olof Andersson, Trianon

Hans karriär började på 80-talet och långt från fastighetsaffärer, då som grossist och handlare på bland annat Möllevångstorget i Malmö. Idag är Olof Andersson vd på fastighetsbolaget Trianon och hyresvärd för 3 200 hushåll i Malmö.

Varför gav du dig in i fastighetsbranschen?

Läs ocksåMisstänkte olovlig piercing – kvinnan får behålla lägenheten efter värdens missar

– Det var tillfälligheter. Jag brukar skämtsamt säga att jag hade jobbat så mycket inom grönsakshandeln att jag ville göra något annat, där man bara skickade ut hyresavier. Men så enkelt blev det inte. Jobbet måste vara något man tycker är kul. Idag går jag upp klockan fem varje morgon och går till jobbet med glädje.

Vad har du med från ditt tidigare yrkesliv?

– Alla erfarenheter man får av att driva ­företag, göra affärer och att möta människor.

Läs ocksåVärden ändrade sig – Majvor får mata sina taggiga vänner igen

När kommunala MKB 2019 går ihop med ­näringslivet i en allmännyttig stiftelse är det Trianon som är samarbetspartner. Stadens högsta politiker menar att  fastighetsägaren tar ett ovanligt stort socialt ansvar. Stiftelsen är en ­gemensam satsning på 42 miljoner, delat på hälften mellan parterna, och med siktet satt på ökad trygghet och social hållbarhet.

– Det här är en unik satsning. Vi gör redan jobbsatsningar och ställer krav på våra leverantörer. Tretton av våra medarbetare bor också i våra områden. Detta ska vi fortsätta att jobba med och stiftelsen är ett sätt att växla upp. Var och en skulle kunna jobba på sitt håll men tillsammans ger det bättre resultat. Vi kommer att jobba med barn, unga och föreningslivet på Lindängen, Hermodsdal, Rosengård och Nydala. Styrelsen ska verkställa detta så exakt vad det blir går inte att säga än, säger Olof Andersson.

Var kommer ditt engagemang från?

Läs ocksåOmfattande brand i hyreshus i MalmöHyresgästen Afsaneh Gholami vet inte när hon kan återvända till sin lägenhet på Smedjegatan - eller hur den påverkats av branden.

– En sida är att vi förvärvade Vårsången 2011 och beslöt oss för att rusta upp området fysiskt och socialt. Vi satsade och det har gett ­resultat. Malmöbor vill idag flytta dit och inte bara för att de behöver någonstans att bo. Samtidigt gav det ekonomiskt resultat för oss. Den ­andra sidan är att jag har jobbat många år i ­andra branscher och sett vilken kraft det finns när människor kommer in i rätt sammanhang. Det kan löna sig att satsa på folk i utanförskap. Det kan ge ­tillbaka ekonomiskt för oss och för individen i sig.

Hur ser du på din roll som hyresvärd?

– Hyresgästerna är våra kunder. Vi vill ha nöjda hyresgäster, det genomsyrar hela vår ­organisation. Man ska vara tillgänglig, det gäller både mig och mina medarbetare. Tydlighet och service; om man felanmäler ska det åtgärdas inom 48 timmar om det inte är något större.

 Vad gör du när du är ledig?

– Min tid räcker till för mitt jobb och min ­familj. Jag spelar inte golf och jagar inte.

Vilka ord beskriver dig bäst?

– Engagerad, säger Olof Andersson kort efter en lång stunds tystnad.

Fakta: Olof Andersson

Ålder: 54 år gammal.
Yrke: Vd och ägare av fastighetsbolaget Trianon. Hyresvärd för 3 200 hushåll i Malmö och ägare av kommersiella fastigheter som Entré och Rosengård centrum.
Uppväxt: På Riseberga i Malmö.
Favoritplats: Sommarstugan vid Kyhls strand på östkusten

Läs också Svårt att nå kritiserad hyresvärd i Lund Värden fixade inte uttaget – två år med elchocker för Carina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.