Annons

Hyresvärd slipper ta hand om persienner

Nyheter ​Hyresvärden är ansvarig för persiennerna. Men Mitthem behöver ändå inte reparera de trasiga eller sätta in nya, enligt två slutgiltiga domar från Svea hovrätt i dag.

​Trasiga persienner i hyreshus är en ofta omtvistad fråga och juridiken är svårtolkad. Det märks inte minst på att hovrätten nu ändrar på två tidigare beslut från hyresnämnden i Sundsvall.

Annons
 
Det ena fallet handlar om en lägenhet i Alnö, där persiennerna var trasiga och obrukbara. Hyresgästen led av värmen sommartid och vände sig till värden för att få persiennerna reparerade.
Mitthem hänvisade till en skriftlig bestämmelse där det står att persienner inte ingår i bolagets underhållsansvar.
 
Frågan prövades i hyresnämnden, som kom fram till att Mitthem visst har ansvar för att underhålla persiennerna eftersom de har suttit i fönstren från början och eftersom hyresgästen uppgav att det kunde bli mycket varmt i köket.
Mitthem överklagade till Svea hovrätt som nu, efter drygt ett år, har kommit med sitt beslut: Mitthem har visserligen underhållsansvaret, men hyresgästen har inte bevisat att det blir så varmt att det ”kan anses utgöra en påtalgig olägenhet under längre tidsperioder”. Därför behöver inget göras.
 
Det andra fallet är en lägenhet i Sundsvall, där hyresgästen tog ner persiennen eftersom den var trasig och värden inte ville laga den. Mitthem vägrade att sätta in en ny.
Även här anser både hyresnämnden och hovrätten att Mitthem har underhållsansvaret. Men medan hyresnämnden kom fram till att värden skulle ersätta persiennen, beslutar hovrätten att det inte behövs eftersom det inte är bevisat att det medför så allvarliga problem att det saknas persienner i köket.
 
Hovrättens beslut kan inte överklagas.
 

Annons
Fakta: Har du rätt till nya persienner?

Har du satt in dem själv eller köpt dem från tidigare hyresgäst har du själv ansvaret för underhåll.

Fanns de där när du flyttade in och du inte har övertagit dem från tidigare hyresgäst är de värdens egendom.

Då måste du kunna bevisa att problemen med insyn eller värme är så stora att åtgärdsföreläggande kan utdömas.

Kontakta Hyresgästföreningen för råd och hjälp. 

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Persienner bästa botemedlet mot värmebölja – men ingen självklarhet i din lägenhet Deras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennerna Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Får ersättning för gamla persienner Christer kämpar för persienner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.