Annons

Hyresvärd vill bygga Motalas högsta hus

Motala Motalas siluett är på väg att förändras. Platen har långtgående planer på att bygga ett hyreshus med 16 våningar, som i så fall blir högst i stan.
Foto: White arkitekter
Så här är det tänkt att det nya höghuset ska se ut.

Det är i kvarteret Facklan, intill gamla Luxorområdet, som den kommunala hyresvärden vill bygga ett höghus.

– 16 våningar. Det blir Motalas högsta hus, säger bostadsstiftelsens styrelseordförande Daniel Starkengren (M).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det finns en del hinder på vägen innan spaden eventuellt kan sättas i jorden. Just nu pågår arbetet med en ny detaljplan.

– De flesta utredningar är klara men vi jobbar vidare med bland annat parkeringsfrågan, berättar Karin Jönsson, bygg- och teknikchef hos Platen.

Hyresvärden vill att detaljplanen utformas så att det är möjligt att använda delar av huset för kommersiell verksamhet, i första hand hotell.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– En hyresgäst med långt kontrakt på halva huset skulle innebära hjälp med finansieringen och kanske underlätta att vi får i gång projektet, säger Karin Jönsson men utesluter inte att det blir hyreslägenheter på alla våningsplanen om efterfrågan bedöms vara tillräckligt stor.

– I så fall blir den någon extern aktör som driver det. Vi som allmännytta kommer aldrig att driva hotell.

Annons

Enligt kommunens parkeringsnorm krävs en parkeringsplats per hotellrum och 1,25 platser per lägenhet. Karin Jönsson tycker att kravet är högt satt med tanke på det centrala läget.

Läs ocksåTrebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlekspisbrand, hyresnämnden, Platen, Motala, vräkning

– Vi tror inte att alla som flyttar in kommer att ha bil för så ser vi att det är på andra ställen.

Hon räknar dock med att det ska gå att få fram tillräckligt många platser genom att bygga parkeringshus på två ytor i närområdet. Om det blir parkeringsplatser över så kan de nyttjas av andra hyresgäster i Facklan, är tanken.

Om hela huset används till bostäder så innebär det 50–60 nya lägenheter, beroende på storleksfördelning.

Tanken är att detaljplanen ska vara klar för samråd någon gång under hösten.

– I så fall skulle det kunna bli byggstart i slutet av nästa år, tror Karin Jönsson.

På platsen ligger i dag ett grönområde och en låg byggnad som tidigare har inrymt en förskola och efter det använts som föreningslokal. Den kommer att rivas. Karin Jönsson tror att nybygget ger ett lyft åt hela området.

Annons

– Parken är ganska ruffig i dag.

Platen har gjort undersökningar av hur omgivningen påverkas av skuggan från det tilltänkta huset.

– Den faller ut i parken, så det är ett ganska idealiskt läge för att bygga ett så högt hus. Det finns inte så många platser där man kan göra det utan att störa omgivningen rätt så rejält.

Med hjälp av drönare har Karin Jönsson skapat sig en bild av hur utsikten blir.

– Man får en väldigt fin utsikt redan från plan sex, sju. Det går att se ända till Vadstena.

Läs också Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.