Annons

Hyresvärdar ska hjälpa grannar sätta stopp för våld

Nyheter Samtliga värdar i landet ska övertalas att skriva på en policy mot våld i hemmet. Med hjälp av den ska grannar lära sig att knacka på i lägenheten intill – och därmed rädda liv.

Semestern innebär särskilda prövningar för många förhållanden. Vardagens andningshål är utom räckhåll och man lever tätare inpå varandra än vanligt. Det kan landets kvinnojourer intyga, som vanligtvis ser en påtaglig ökning hjälprop från våldsutsatta just efter sommaren.

För att hjälpa grannar i flerbostadshus att agera mot våld i hemmet har antivåldsinitiativet Huskurage tagit fram en policy för hur man som utomstående kan ingripa och stoppa en misshandel i lägenheten intill.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den första punkten på policyn är så enkel att den nästan inte borde behövas skrivas ner. Att alltid ringa på hos grannen och höra sig vid oro om att allt inte står rätt till.

Ändå är just det första steget så svårt för många, berättar initiativtagaren Nina Rung, som till vardags jobbar på polisens familjevåldsenhet. 96 procent av allt våld i nära relationer anmäls inte, enligt siffror från Brå.

– Vi vet att grannarna hör. Efter att vi varit på besök visar det sig ofta att grannar både hört misshandel och sett tydliga skador. Bankar du på kan du rädda livet på en person.

Läs ocksåGrannens hundar retade upp hyresgäst – kan vräkas för misshandel av matte

Förhoppningen är att polisen på så vis ska komma in i bilden tidigare och därmed få bättre vittnesuppgifter och utredningsläge. Med en tydlig policy och rutin i huset angående befarat våld blir det inte lika jobbigt att lägga sig i, fortsätter hon.

Annons

– Många tycker att det är obehagligt att agera som privatperson. Men vet man att huset har en policy står man inte själv – man har den bakom sig.

Redan nu har en handfull bostadsbolag hoppat på projektet. Tanken är att de snart ska vara många fler. Under hösten kommer samtliga hyresvärdar i landet att kontaktas för att knytas an till projektet.

Läs ocksåGrovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet

Allt de behöver göra är att plugga in policyn och sedan vidarebefordra den till sina hyresgäster.

På sina håll har Huskurage mött visst motstånd från värdar som är rädda för att klampa in i sina hyresgästers privata sfär. Nina Rung hoppas att de snart kommer på bättre tankar.

– Som hyresvärd hjälper man alla grannar att kunna agera. Det vore märkligt om man inte vill ta det ansvaret.

Annons

 

 

Här kan du läsa och skriva ut policyn.

Fakta: Våld i nära relationer

• 17 kvinnor dör varje år i Sverige av våld i nära relation.• 55 personer anmäler varje dag i Sverige misshandel i nära relation.•45 av anmälningarna gäller våld mot kvinnor och 10 våld mot män.• Mörkertalet uppskattas vara många gånger större än antalet anmälningar.

Källa: Brå

Läs också 21-åring vägrade betala hyran – misshandlade sin hyresvärd med metallpinne Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Därför måste "Anna" bo i lägenheten där hon blev slagen: ”Jag har tappat hoppet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.