Annons

Hyresvärden i Åmål försökte fånga vägglöss med silverfiskfälla

Åmål Hyresvärden lovade att åtgärda alla fel vid sammanträdet i Hyresnämnden. Inget är fixat förutom en lagad ringklocka. Nu har Hyresgästföreningen gått in med yrkande om två åtgärdsförelägganden mot ägaren till husen på Odengatan i Åmål. Nu har man dessutom fått vägglöss, som man försökt få bort med fällor mot silverfiskar.
Foto: Kajsa Wedberg
Patricia Santi och Doris Bergqvist fortsätter sin kamp i Åmål för ett drägligt boende.

– Det är mögel i husen och nu är det vägglöss också i en lägenhet, säger Doris Bergqvist. Det känns verkligen hopplöst och jag börjar misströsta ordentligt. Jag tror inte det blir någon förändring.

Doris Bergqvist har länge hoppats på att husen i kvarteret ska sättas under tvångsförvaltning. Hon ser det som enda chansen till förändring. År efter år har hon kämpat för att få ett drägligt boende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har pratat med kommunen, men där finns ingen hjälp att få. Det handlar ju både om utomhus- och inomhusmiljön. Det bor barn här i området. Ska det verkligen behöva hända en olycka innan någon tar tag i det?

Hyresgästföreningen har nu gått in med två åtgärdsförelägganden när det gäller husen som ägs av bolaget I&M Fastigheter. Ärendet har tidigare varit uppe i Hyresnämnden och då lovade hyresvärden att allt skulle åtgärdas. Listan på åtgärder var rekordlång i den lägenhet som var pilotfall, allt från golvstandard till farliga elinstallationer. Nu är den överenskomna tiden för åtgärder utgången sedan länge.

Sune Pedersen, handläggare vid Hyresgästföreningen, säger att inget har åtgärdats, förutom en lagad ringklocka.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Dessutom har det visat sig att det finns vägglöss i en lägenhet och det åligger hyresvärden att åtgärda det. Värden har då satt in fällor, vilka har visat sig gälla för andra skadedjur än vägglöss.

Kent Gustawsson, miljö- och hälsovårdsinspektör i Åmåls kommun, har varit på platsen och inspekterat. Han säger att det finns en mängd problem, men att det framför allt är ärenden som Hyresgästföreningen får driva. Och han bekräftar problemet med vägglöss:

– Ja, en lägenhet har problem med vägglöss. Det är visserligen bara en, men det är en för mycket.  Fastighetsägaren placerade ut en slags dosor som, när jag kontrollerade åtgärden, visade sig vara för ett helt annat behov. Så nu måste jag få honom att göra en sanering med kemikalier, säger Kent Gustawsson.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Hyresgästföreningen kommer att driva ärendet vidare och ska begära vite från fastighetsägaren för att denne ska åtgärda felen.

Annons

En sista utväg är att begära tvångsförvaltning, men dit är vägen fortfarande lång.

– Det är ju det vi hoppas på, men vi börjar ge upp det hoppet, säger Doris Bergqvist. Fast vi kan inte ge upp kampen. Har vi kämpat i så här många år för ett drägligt boende, då måste vi fortsätta. Men visst blir man less på det.

Hem & Hyra har flera gången sökt företrädare för bostadsbolaget I&M Fastigheter för en kommentar, men utan resultat.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Så spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flytta Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.