Annons

Hyror för 100 fastigheter prövas i hyresnämnden

Landskrona Hyresförhandlingarna med Kanslihuset i Landskrona är strandade. Nu ska hyresnämnden ta ställning till om hyreshöjningarna för 100 privatägda fastigheter i kommunen är rimliga.

Den senaste tiden har antalet ärenden i hyresnämnden som gäller prövning av hyra i Lanskrona växt till en gedigen lunta. I dagsläget ska nämnden fatta beslut om hyran för 100 fastigheter i staden.

Tidigare i år stod det klart att Kanslihuset och Hyresgästföreningen inte lyckades mötas i sina förhandlingar om årets hyror. Kanslihuset, som representerar de privata fastighetsägarna Heimstaden, HSB, Paulssons Fastigheter och Brinova i Landskrona, yrkade på en höjning av hyran med 1,9 procent. Vilket kan jämföras med snittet för region norra Skånes privata bestånd som i nuläget ligger på 0,31 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen anser att Kanslihusets höjning är orimlig och när förhandlingarna strandade skickade de ut ett brev till sina medlemmar med uppmaningen att betala in den gamla hyran. 

En av de hyresgäster som valde att inte acceptera hyreshöjningen på 1,9 procent är Mikael Olsson som bor i centrala Landskrona.

Annons

– Sedan vi fick en ny fastighetsägare har underhållet varit lika med noll. De kommer hit och tittar men gör inget. Däremot blir hyran högre och högre. Jag förstår inte hur man kan motivera årets höjning, säger han.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Nu är det upp till hyresnämnden att fatta beslut om 1,9 procent, vilket i Mikaels fall motsvarar 190 kronor i månaden, är en rimlig höjning. Men beslutet kommer att dröja.

– Det är många ansökningar som har kommit in och vi har ingen möjlighet att sätta in extra resurser. Detta innebär att det inte kommer att fattas några beslut innan sommaren, säger hyresrådet Ylva Lönnaeus.

Annons

Hittills har det kommit in 100 ansökningar från Kanslihuset. Men det är betydligt fler hyresgäster än så som berörs.

Läs ocksåFörhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spisEn man i svarta kläder sträcker sig fram och lägger in ved i en öppen spis. I bakgrunden sitter en man i en soffa.

– Det är hyresvärdarna som har ansökt till hyresnämnden och de har skickat in en ansökan per fastighet. I vissa fastigheter är det flera hyresgäster som inte har gått med på den hyreshöjning som hyresvärden vill ha. Varje hyresgäst som inte har gått med på hyreshöjningen är motpart i hyresnämndens ärende, säger Maria Kullberg, handläggare vid hyresnämnden i Malmö.

Läs också Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.