HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyror i Uddevalla äntligen klara

Uddevalla Efter en lång förhandling är hyrorna nu klara för Jakobsbergsstiftelsens lägenheter i Uddevalla. Resultatet: en höjning med drygt två procent.

Redan i början av november kom stiftelsen med sitt yrkande: ett krav på drygt 3,5 procents höjning för de 360 lägenheterna i Uddevalla.

Då hade Hyresgästföreningen invändningar eftersom de ett år tidigare hade kommit överens med Jakobsbergsstiftelsen om en underhållsplan, där stiftelsen lovade att lägga nästan sju miljoner kronor på yttre och inre underhåll under 2011. I november förra året hade dock bara en tredjedel av pengarna lagts på underhåll.

Läs ocksåHyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

–Det här är någonting som hyresgästerna har betalat för, men inte fått, sa förhandlare Anja Schröder då till Hem & Hyra.

Det blev också en lång förhandling. Först nu – nästan tre månader senare – är årets hyror klara.

För att hyresgästerna ska slippa betala höjningen retroaktivt har stiftelsen och Hyresgästföreningen kommit överens om att hyran höjs med 2,2 procent från och med 1 mars.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

I pengar innebär det nästan en hundralapp mer i månaden för en hyresgäst som i dag hyr en normaltvåa för 4 400 kronor. Hade hyresvärden fått sitt krav igenom, hade höjningen i stället blivit drygt 150 kronor.

Läs också Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.