Annons

Hyrorna för Övikshem klara

Örnsköldsvik Övikshem och Hyresgästföreningen har kommit överens om hyrorna för 2011. Det är första gången på fem år som parterna lyckats enas, tidigare förhandlingar har slutat i strandning. Övikshem kommer att höja hyrorna i två etapper under året.
Bostadsbolaget krävde till en början en höjning med 3,61 procent. I stället blir det höjningar i  två etapper: 1,8 procent från 1 januari 2011 och ytterligare 1,3 procent från 1 juli 2011.
En anledning till hyreshöjningen är att avgifterna för el, vatten, uppvärmning och sophämtning kommer att höjas.
En annan är att Övikshem vill förbättra underhållet i lägenheterna. Tidigare har bostadsbolaget renoverat lägenheter i samband med utflyttning.
 
Men enligt en enkätundersökning bland hyresgästerna är det inte tillräckligt. De saknar löpande underhåll.
– Underhållet i Övikshem har varit eftersatt, säger Hans-Urban Strand, förhandlare på Hyresgästföreningen. Nu ska vi i samråd med Övikshem ta fram en plan för hur lägenheterna ska underhållas. Planen ska vara klar under 2011.
 
De senaste fyra åren har hyresförhandlingarna med Övikshem slutat i så kallad strandning, parterna har inte nått en överenskommelse. Förhandlingarna har då lämnats över till Hyresmarknadskommittén som fått meddela beslut om hyreshöjning.
– I år har båda parter ansträngt sig för att hitta en bra lösning, säger Hans-Urban Strand, som är nöjd med resultatet.

Annons
Fakta: Hyreshöjningar     2011

 

Timråbo 2,65%
Övikshem höjer i snitt 2,46% under året
Årehus 2,2% i två fastigheter, 2,69% i övriga
Härnösandshus 2,6%
Mitthem 2%
Din Bostad 2%
Solatum snitthöjning 2,59%
Östersundsbostäder höjer i snitt 2,39% under året
Bergsbostäder höjer i snitt 2,48% under året
Krokomsbostäder 2,5%

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.