HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyrorna höjs trots fuktskador

Finspång Hyresgästerna på Bävervägen vittnar om fuktskador och bristande skötsel. Trots det får hyresvärden höja hyran med över elva procent. Orsaken är att hyrorna anses för låga.
Foto: Jenny Knutsson
,

Mögel i badrummet, fel på vattenkranen, trasiga persienner och hål i väggen. Susan Pirttijärvi visar runt i sin femma i Finspång, som nu blivit ett ärende för kommunens miljökontor. Att vända sig till hyresvärden Magnus Lidén har inte hjälpt trots upprepade försök.

– De brukar säga ”Vi kommer i veckan”, men nu har det gått över ett halvår, säger hon.

Läs ocksåInger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdesInger Borg, regionordförande Sydost.

Grannen Victoria Larsson berättar om liknande problem. Fuktskador i kök och badrum, silverfiskar och en altandörr som inte går att stänga.

– Man blir bara deprimerad. Vi har försökt hitta en annan lägenhet, men det är svårt.

Trots bristerna får de boende på Bävervägen hyreshöjningar. I mars förra året tecknade Hyresgästföreningen och Magnus Lidén ett avtal som höjer hyrorna med cirka elva procent fram till 2017.

Läs ocksåRegionens medlemstapp ska fixas vid dörrenHyresgästföreningens medlemskort

Orsaken är att Lidéns hyreshus anses ha samma standard som kommunägda Vallonbygden har i röda Hårstorp och att hyrorna därför ska vara på samma nivå. Som motåtgärd har hyresvärden lovat att förbättra bland annat trappstädning och yttre skötsel.

– Man kan inte ha en bagge och tro att man åker i en Ferrari. Om man vill ha samma skötsel och underhåll som Vallonbygden så kostar det, säger Magnus Lidén.

Annons

Har dina hus samma standard som Vallonbygden?

Läs ocksåAllt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat"

– Det är Hyresgästföreningen som kommit fram till det här avtalet. De är de som gjort besiktningar och varit inne i lägenheterna, jag har ingen aning om hur det ser ut hos Vallonbygden, säger han.

Enligt Lidén är det bara ett fåtal hyresgäster som klagar och bristerna i Susan och Victorias lägenheter har han lovat att åtgärda.

– Att det har dröjt beror på sjukdom, men där är vi på gång nu, förklarar Magnus Lidén.

För Susan Pirttijärvi kommer hyreshöjningen betyda drygt 900 kronor mer i månaden.

– Jag tycker inte att man har förtjänat en höjning, säger hon.

Men någon besiktning från Hyresgästföreningen har varken hon eller Victoria sett till.

Annons

– Det är inte klokt, man borde sänka hyran i stället. Hos Vallonbygden kommer de och fixar felen i alla fall, säger Victoria Larsson.

Hyresgästföreningen medger att det flera brister i avtalet med Magnus Lidén. Inga dokument finns som visar besiktningar eller att hans lägenheter håller samma standard som Vallonbygden.

Nu vill föreningen förhandla om avtalet och göra en ny bruksvärdering av lägenheterna. Tills vidare uppmanas hyresgästerna betala enligt förra året hyresnivå.

– Vi är inte eniga om hur man ska tolka det här avtalet. Som jag ser det måste vi göra en bruksvärdering av hans lägenheter. Det är inte säkert att han ska ha en krona mer. Åker man en bagge så ska man inte betala för en Ferrari, säger Carina Johansson, Hyresgästföreningens förhandlare.

Förhandlaren som gjorde uppgörelsen med Lidén arbetar inte längre kvar i föreningen. Magnus Lidén har nyligen sålt fastigheterna på Bävervägen till nya ägare.

Läs också Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.