HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna klara för de kommande två åren i Vänersborg

Vänersborg Hyresgästföreningen och Vänersborgsbostäder har har nyligen skrivit under ett avtal för två år framöver. Det betyder att de flesta av bolagets hyresgäster får en höjning med 1,6 procent nästa år och ytterligare 1,75 procent 2020.
Foto: Minna Ulin
Hyrorna i Vänersborg är nu klara för de kommande två åren.

Vänersborg hade yrkat en höjning med 3,4 procent, men efter förhandlingarna har man nått ett tvåårsavtal.
Höjningarna gäller inte riktigt alla lägenheter i Vänersborgsbostäders bestånd. I ett hus i Frändefors, Pionen, kommer det inte att bli någon höjning alls just nu. Det beror på att huset ska renoveras och att hyresgästerna får en kraftig hyreshöjning när renoveringarna är klara, berättar hyresgästföreningens förhandlare Sophia Saukko. Ytterligare ett hus i Vänersborgs kommuns ytterområde, Sörbyn i Brålanda, får oförändrad hyra, då den redan idag ligger förhållandevis högt för området.

Men i ett par andra områden justeras hyran åt andra hållet. Det gäller Vipan och Viggen i Vänersborg där hyresgästerna förutom den procentuella höjningen på 1,6 respektive 1,75 procent får en fast höjning med 150 kronor 2019 och ytterligare 150 kronor 2020.

Läs ocksåSå mycket höjs studenternas hyror i sommar

– Det är en justering av bruksvärdet. Hyrorna där har legat lägre än motsvarande i området, säger Sophia Saukko. Bolaget yrkade på en höjning med 300 kronor i månaden utöver den procentuella höjningen. Men vi lyckades komma överens om en stegvis höjning med 150 kronor istället, så det inte ska bli lika kännbart för hyresgästerna.

Fåraherden i Vänersborg får också en något högre höjning än andra hyresgäster i Vänersborgsbostäder. Där stiger hyran med 2,2 procent 2019 och 1,74 procent 2020. Även här handlar det om en justering till bruksvärdet i området.

Sophia Saukko säger att det varit ett bra förhandlingsklimat och hon är glad över att det kommit till ett snabbt beslut, då det alltid är bra för hyresgästerna att veta hur stor hyreshöjning de drabbas av och att de slipper segdragna förhandlingar.

Läs ocksåHotade skära halsen av granne efter tvist om tvättid – sägs upp
Läs också Nya hyror hos Göteborgs privatvärdar klara Vd:n tror inte på lågprisrust Höjda hyror hos privatvärdar i Kungsbacka och Mölndal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.