HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skånes hittills högsta hyreshöjning klar i Lund

Lund Årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolaget i Lund, LKF, är avslutade. Den 1 februari kommer den första höjningen av en tvåårsuppgörelse. Årets höjning är dubbelt så stor som i fjor och dessutom den högsta höjningen i Skåne, bland de kommunala bostadsbolagen.
Foto: Rikard Ljungqvist/Kristina Wahlgren

Omkring 20 000 personer bor i LKF:s lägenheter i Lund. Från den 1 februari höjs deras hyror med 1,74 procent, vilket är den hittills högsta höjning i Skåne. Samtidigt gjorde LKF en vinst på 108 miljoner kronor år 2017. Nästa år, den 1 januari, blir det ytterligare en höjning med 2,0 procent. Hyresgästföreningen ser det som positivt att det blev ett avtal som löper över två år.

– Hyresgästen får möjlighet att planera sin ekonomi under en längre tid, säger Petter Ek, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåVinsten stannar hos LKF i Lund

LKF hade krävt att få höja hyrorna med 2,9 procent från 1 januari 2018.

– Vi lyckades få ner det ursprungliga kravet rejält och dessutom senarelägga 2019 års höjning. Detta är en rimlig hyreshöjning och tillräckligt för att LKF ska kunna fortsätta sin höga nyproduktionstakt, säger Petter Ek, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

LKF uppger att hyreshöjning kommer att fördelas enligt Lundamodellen, en hyressättningsmodell, vilket i praktiken innebär att lägenheter i samma fastighet kan få olika höjning. Den som får lägst höjning får 40 kronor i månaden medan den som får den högsta får en höjning med 265 kronor i månaden.

Läs ocksåHöjda hyror hos Victoria Park i Göteborg

–Vi vill fortsätta att både investera i nyproduktion och samtidigt ha resurser för underhåll och skötsel av de befintliga bostäderna. För oss är det viktigt att ta ett långsiktigt ansvar för en bra boendemiljö för våra hyresgäster säger LKFs VD Fredrik Millertson.

I fjor höjde LKF hyrorna med 0,73 procent. Flera kommunala bostadsbolag i Skåne har nu gjort uppgörelser om den årliga hyreshöjningen, se listan här.

Läs också Sista stora hyresförhandlingen klar i Varberg Ett halvår senare – nu är hyrorna hos Rikshem i Uppsala klara Nya hyror hos Balder i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.