Annons

I Borås har hyresgästerna förtur till sommarjobben

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Hos AB Bostäder i Borås är målet att 80 procent av sommarjobbarna ska vara egna hyresgäster. Andra bolag i regionen ger ingen förtur alls. Det visar Hem & Hyras granskning.

Så fort skolterminen var slut drog nittonårige Pierre Gorgos på sig arbetsbyxorna för att klippa gräs och rensa ogräs på Hässleholmen i Borås. Han är en av nästan 50 ungdomar som fått sommarjobb hos det kommunala bostadsbolaget AB Bostäder. 

– Det är min andra sommar här och jag är jätteglad att jag åter fick chansen, säger Pierre, som siktar på att bli läkare eller ingenjör i framtiden men som först ska klara av resterande två år på gymnasiets naturvetenskapliga program. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Inför förra sommaren såg jag annonsen om jobb på bolagets hemsida. En lärare hjälpte mig genom att kolla igenom det personliga brev man skulle skriva och tydligen var det tillräckligt bra för att jag skulle få komma och presentera mig, säger Pierre.

En annan sak som troligen bidrog till att Pierre fick jobbet är att han och hans familj själva är hyresgäster hos AB Bostäder. Bolagets mål är nämligen att 80 procent av sommarjobbarna ska tillhöra de egna hyresgästerna. 

Annons

– Än har vi inte lyckats fullt ut. Men i år är i varje fall hälften av våra sommarjobbare även hyresgäster hos oss, säger Jeanette Holmgren personaladministratör på AB Bostäder. 

Läs ocksåDärför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen"Man som står på sin utegård.

Och den filosofin är man inte ensam om. En rundringning till de största kommunala bolagen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg visar att såväl Skövdebostäder som Uddevallahem resonerar på samma sätt. (Se tabell här intill)

– Ett av de sociala målen i vår affärs- och verksamhetsplan är att boende hos Uddevallahem prioriteras gällande tilldelande av sommarbete, säger ekonomi- och personalchef Linda Samuelsson.

Annons

Övriga bolag ger inte de egna hyregästerna förtur alternativt har inga sommarjobbare alls. Anders Johansson är vd på Hyresbostäder i Falköping. Han berättar att bolaget i år har behov av tolv sommarjobbare och att man som regel brukar satsa på personer som går en fastighetsskötarutbildning och som behöver praktik. 

Läs ocksåHär skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande”

– Utöver de tolv personerna kommer vi i år att anställa fyra nyanlända som får åtta veckors sommarjobb hos oss, säger Anders Johansson. 

Fakta: Tre av sju ger hyresgäster förtur

Bolag Antal sommarjobb Förtur eller ej
AB Bostäder i Borås cirka 50  Förtur
Alingsåshem 5 Nej
Eidar 70  Nej
Hyresbostäder i Falköping 12 Nej
Skövdebostäder 35 – 40  Förtur
Uddevallahem 30 Förtur
Vänersborgsbostäder 31 Nej

Hem & Hyra frågade de största kommunala bostadsbolagen i region BohusÄlvsborg Skaraborg om man, som hyresgäst hos dem, har förtur till deras sommarjobb. 
Mariehus i Mariestad samt Strömstadsbyggen anställer inga sommarjobbare. 

Läs också Helle kunde inte ta sig till sin post – men nu får hon den i postlådan igen Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.