Annons

I Hällefors valdes bara män

Hällefors Hällefors kommun är sämst i länet på jämställdhet. I varje fall sett till kvinnors representativitet i styrelsen för det egna kommunala bostadsbolaget.

Männen är flest. Och endast två av länets tolv styrelser har en kvinna som ordförande. Men Hällefors bostads AB blir sämst i klassen efter att politikerna tillsatt länets enda bo-styrelse med enbart män. Det finns ingen styrelse i länet med enbart kvinnor. Det visar Hem & Hyras granskning.

Frågan är hur det kommer sig?
– Det är nog mer bara slumpen som gjort det här. Det är inget annat, säger Annalena Jernberg, (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Hällefors.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur kan det bli så?
– Jag har inget riktigt bra svar på det. Det kan ju vara så att vissa frågor blir koncentrerade till män och vissa till kvinnor. Tittar man på kommunen i stort dominerar kvinnorna. Det är ju också en slump.

Tror du det spelar någon roll för hyresgästerna?
– Det hoppas jag att det inte gör och det är svårt att tvinga fram en jämställd styrelse. Men jag tycker ändå att det här är viktigt och vårt parti jobbar med det ur flera perspektiv än jämställdheten. Det är viktigt att få med nysvenskar och yngre också. 

Annons
Läs också Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå Uppsalahem får jämställdhetspris

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.