Annons

Idrottsaktiviteter för unga i Ryd hotas

Skövde Joseph Mbumba är en känd personlighet i hela Ryd. Hans arbete med ungdomar och idrott anses av alla ha skapat en bättre stämning i området som har en del problem. Nu riskerar hans projekt att läggas ner. Hyresgästföreningen protesterar.

Fotbollslaget FC Södra Ryd gick förra året upp i division 5. Laget, som en gång hette Hyresgästföreningen Södra Ryd, har arbetat sig upp i seriesystemet trots små resurser. Mycket tack vare Joseph Mbumbas arbete med planen och ungdomsverksamhet.

Annons
Vid Rydskolan spelar områdets ungdomar fotboll på en konstgräsplan dagarna i ända, för många är målet en plats i FC Södra Ryds A-lag.  Joseph, som jobbar som assistent vid Rydskolan och bland annat hjälper elever med problem att idrotta, håller ofta ett vakande öga på ungdomarna. Han försöker få dem att göra Ryd till ett bättre och säkrare område
– Vi har haft stora problem med inbrott och skadegörelse på Rydskolan. Jag vill att ungdomarna, som gått på Rydskolan, ska försvara sin skola, berättar han.
Trots att alla man frågar i Södra Ryd tycker att Joseph gör ett fantastiskt jobb vill Skövde kommun inte förlänga hans projektanställning. ”Brist på pengar” är motiveringen.
– De säger att de inte har pengar, men det skulle vara en god investering att ha honom kvar. Han gör ett mycket bra jobb med ungdomarna och de vänder sig till honom. Vi har skrivit till kommunen och pratat med kommunalrådet, men vi får inget gehör för våra synpunkter, säger Lars Enander ordförande vid föreningsrådet i Södra Ryd.
Hyresgästföreningen ska nu försöka påverka kommunen att låta Joseph Mbumba jobba kvar i Ryd.
– Han skapar trygghet bland människorna i Ryd. Utan Joseph skulle idrotten i Ryd rasa samman och då skulle ungdomarna få mindre att göra och då ökar risken för kriminalitet, säger Lennart Olausson, ordförande i Hyresgästföreningen Östra Skaraborg.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Peter äter ute utan risk Unga: En app kan göra det kul Hyresgäster förlorare på stugmarknad - villaägare vinnare Fetare fritid med lånade prylar I hyreshusets källare kan alla världar mötas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.