Annons

Fetare fritid med lånade prylar

Göteborg Sugen på att testa något nytt på höstlovet? På Fritidsbanken på Frölunda torg kan du låna begagnad sport- och fritidsutrustning, helt gratis.
Barnen visar upp utrustning inne i Fritidsbankens lokal på Frölunda torg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Kim Pelarija, Helin Akgun och Zozan Akgun går ofta till Fritidsbanken efter skolan. De bor alldeles i närheten och har hittills lånat cyklar, rullskridskor, sparkcyklar och bollar. "Det är lätt", säger Kim.

Zozan Akgun, 8, rättar till hjälmen och tar sats. I dag testar hon rullskridskor inne i Fritidsbankens lokaler på Frölunda torg. Storasyster Helin, 9, känner på fotbollarna och rättar till några hockeyklubbor. De bor i en lägenhet ett stenkast bort, och älskar hela idén med ett bibliotek för sport- och fritidsprylar.

– Jag hänger här nästan varje dag efter skolan, säger Helin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På Fritidsbanken kan vem som helst låna begagnad utrustning helt gratis i 14 dagar. Perfekt för den som saknar plats i förrådet, eller som tvekar inför att köpa dyr utrustning.

– Man säger vad man vill låna, och ger sitt telefonnummer och namn. Det är lätt, förklarar Kim Pelarija, 9.

Annons

Hon, Helin och Zozan har hittills testat att låna cyklar, rullskridskor, sparkcyklar och bollar. De är i gott sällskap. Frölundaborna både skänker och lånar, enligt Åsa von Essen som är platsansvarig.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Mängder av avlagd utrustning har också samlats ihop vid särskilda insamlingsevent sedan starten i våras. I lokalen finns numera både ridkläder, hockeyprylar och fotbollsskor som fått nytt liv.

– Det är över våra förväntningar, säger Åsa von Essen.

Annons

Fritidsbanken Frölunda drivs av Fokus Förening, ett samarbete mellan en rad föreningar och företag i västra Göteborg. Fritidsbanken finns även vid lekplatsen Plikta i Slottsskogen och vid Gunnaredsvallen i Angered, samt på en rad andra platser runt om i länet.

Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.
Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.