Annons

I hyreshusets källare kan alla världar mötas

Växjö På ett bord pågår andra världskriget, på ett annat kämpar de onda och de goda om härskarringen. Det är spelkväll för nybörjare i Växjö spelförening.
, ,

Växjö spelförening, Väs, håller till i en källarlokal på Norr i Växjö. På tisdagar har man nybörjarkvällar för ungdomar som är nyfikna på figurspel.

Pontus Stahre Andersson är ordförande och förklarar skillnaden mellan olika typer av spel.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Här spelar vi med miniatyrfigurer på bord där man kan bygga upp terräng i form av olika världar. Det kan vara historiska spel, fantasy eller science fiction.

Väs bildades 1999 och har ett sextiotal aktiva medlemmar som träffas, spelar, målar och klurar ut nya händelser för befintliga spel. Medelåldern ligger runt 25 år men med de öppna nybörjarkvällarna hoppas man locka lite yngre spelare, från tio år och uppåt, till sig.

Till de yngre hör Arvid Toft som fortfarande går på gymnasiet. Han spelar Sagan om ringen mot Håkan Skönkvist som tillhör veteranerna.

Läs ocksåHyreskrav i Växjö skapar debatt bland Växjöborna på nätet

– För mig är tjusningen med figurspel friheten och kreativiteten. Det är kul att skriva egna historier, säger Håkan.

På nybörjarkvällarna finns det alltid några på plats som kan demonstrera och visa hur figurspel går till.

Annons

– Ibland följer föräldrar med första gången och det är jätteroligt. Det bästa med figurspel är att man kan spela mot varandra på samma villkor och utan handikappsystem, säger Pontus som spelat sedan tidiga tonåren. I dag arbetar han som elevassistent och lärare och kan se dimensioner i spelandet som han inte såg som yngre.

Läs ocksåPeter äter ute utan risk

– Många av våra spelare är i den åldern då det inte finns så mycket annat att göra på helgkvällar än att dra runt på stan och stöka. Här träffar man kompisar i olika åldrar och har en lokal att komma till där man kan spela, måla eller bara hänga.

Pontus har upptäckt ytterligare en fördel: att man får lära sig ta en förlust och hantera sin frustration. Han berättar hur Håkan med varsam hand lär också den som är ovan vid motgång att svälja och komma igen.

Lokalen är viktig, det märks på spelarna som varit med länge och flyttat runt.

– På ett ställe hade vi ingen egen toalett. En period hade vi en lägenhet i en trappuppgång där grannar stördes av att vi kom och gick på lite udda tider, säger Egge som egentligen heter Erik Robertsson och tillhör veteranerna.

I kväll håller han och hans motspelare Stefan Nordström på att träna inför en tävling i England. Spelet heter Drop-
zone commander, ett framtidsspel i ett påhittat universum. Egge berättar att han alltid varit intresserad av modeller. Som barn var det lego och tennsoldater, nu superhjältar och science fiction.

– Det är ungefär som att skapa egna filmer, här händer fantastiska grejor.

Annons

Figurspel verkar inte heller locka tjejer, vilket Pontus beklagar men inte är förvånad över.

– Många spel är väldigt sexistiska och handlar om hjältar som slåss om ungmön i nöd. Det är nog fler tjejer som spelar brädspel, rollspel och kortspel.

Föreningen har en Facebooksida med cirka 170 medlemmar. Lite skamset erkänner Pontus att man inte är något vidare på att marknadsföra sig.

– Vi har ibland visat upp när det varit stora evenemang på stan men vi kan bli mycket bättre. Vi har planer på att bjuda in till exempel ensamkommande flyktingkillar som kanske spelat figurspel innan de kom till Sverige.

Föga anar nog grannarna i kvarteret, men över ett grönt bord med små gubbar i en källare i ett hyreshus på Norr kan alla världar mötas.

Läs också Vräkningar under pandemin: Hedda plågas av oro för sin familj Efter försäljningen: hyresgäster ger Victoria park svidande kritik Växjöbostäder vill höja hyran med nästan fyra procent nästa år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.