Annons

Illegal svartuthyrning ökar

Örebro Bostadsbristen har skapat en marknad för illegal svartuthyrning. Åtta bolag i Örebro och Värmland rapporterar 340 fall av misstänkt otillåten andrahandsuthyrning. Men ingen vet var de som bor svart tar vägen.

Örebro & Värmland Hem & Hyras undersökning bland 16 kommunala bostadsbolag i Örebro och Värmlands län visar att åtta av dem anser att svartuthyrningen ökar. Tillsammans sa dessa åtta hyresvärdar upp 110 hyresgäster förra året till följd av otillåten andrahandsuthyrning. Samtidigt misstänker de åtta värdarna ytterligare 340 fall av svartuthyrning som de arbetar med att bevisa.

Flera bostadsbolag anger att det är två former av svartuthyrning som är vanligast: uthyrning till studenter eller till asylsökande. I bägge fallen finns exempel på förstahandshyresgäster som vill vara snälla och hjälpa till och de som gör det för att tjäna pengar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

110 vräkta förstahandshyresgäster, betyder samtidigt att över 110 personer som mitt i rådande bostadsbrist löst sitt boende med ett svartkontrakt, blivit bostadslösa. Men var alla dessa svarthyresgäster tar vägen eller hur många de är, vet ingen eftersom det rör sig om både barnfamiljer, singelhushåll och uthyrningar där flera personer delar på en bostad. På socialkontoret i Örebro har man endast kontaktats av en barnfamilj som varit i behov av hjälp efter att svartuthyrningen upptäckts.

– De flyttade till en annan kommun. Men annars verkar det som att människor vet att de tar en risk när de bor så här och har en plan B, säger Karin Westmark på Örebro kommun.

Annons

Hem & Hyra har kontaktat flera förstahandshyresgäster som enligt handlingar i hyresnämnden fått sina kontrakt uppsagda. Att hyresgästerna tagit strid i hyresnämnden betyder att de motsatt sig uppsägningen, ändå har ingen vågat medverka i en intervju.
Bostadsbolagen menar att svartuthyrningen leder till ökad otrygghet i bostadsområdet, ökat slitage på lägenheter och sätter bostadsköerna ur spel. Dessutom finns en oro för kriminell verksamhet.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

– Människor som sitter i en svår boendesituation kan utnyttjas ekonomiskt och med det följer kriminell verksamhet med otillåten kompensation, svartmäklare, att kontrakt säljs, ockerhyror och bedrägerier i form av skenkontrakt. Bidragsfusk är inte heller ovanligt i ärenden med olovlig andrahandsuthyrning, säger Rickard Sahlqvist som är boendekonsulent på Öbo.

Men så finns det ju de som inte har något annat val än svartkontrakt. Mikaela (fingerat namn) blev bostadslös efter en separation i höstas. Hon har just avslutat sin ekonomutbildning men ännu inte fått jobb, vilket gör det svårt att få ett förstahandskontrakt. Nu hyr hon ett studentrum svart av en vän.

Annons

– Jag känner att det inte är bra. Jag vet att det egentligen inte är rätt, och det känns inte så tryggt, säger Mikaela.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Av 16 svarande sa 8 att svartuthyrning var ett ökande problem. Nämligen: KBAB, Kilsbostäder, Stiftelsen Karlstadhus, Kristinehamnsbostäder, Libo, Norabostäder, Öbo, Karlskogahem.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.