Annons

”Inga barn utan tak över huvudet”

Landskrona Landskrona är den kommun i Sverige där flest barn vräks. Men det finns inga barn utan tak över huvudet, enligt socialchefen.

I de fall där barnfamiljer håller på att vräkas ska socialtjänsten koppas in.
– Vi försöker lösa situationen genom att vi tar över kontraktet vilket oftast betyder att familjen kan bo kvar i lägenheten. Det finns inga barn som inte har tak över huvudet, säger Annette Lindberg Mohlin, chef för individ- och familjeförvaltningen i Landskrona.

Under 2011 var 25 barn inblandade i vräkningar i Landskrona. Sett ut befolkningsmängden är det flest i Sverige, enligt statistik som Hem & Hyra publicerade i måndags. Det är också en ökning från 13 barn året före. Situationen är inte ny för kommunen och i höstas ville bland annat Barnombudsmannen prata om saken med politiska företrädare. Enligt Annette Lindberg Mohlin finns flera orsaker till problemen som bottnar i Landskronas sociala problem som barnfattigdom och arbetslöshet. En faktor är också att det finns gott om lediga lägenheter och att fastighetsägare kan hyra ut utan att hyresgästens ekonomi kontrolleras. De vräkta familjerna ser olika ut men har en genensam nämnare: Ekonomiska problem.
– Några få fall handlar om störningar men i de allra flesta fall betalningsanmärkningar. Vissa familjer är kända för oss, andra är nya, säger Annette Lindberg Mohlin.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu vill kommunen öka samarbetet med fastighetsägarna. I mitten av december hade man ett möte med de största. Framför allt vill man få kännedom om familjernas svårigheter redan vid den första hyrespåminnelsen, för att på så sätt tidigare gå in och stötta. Som det är nu kopplas man ofta in när det redan är för sent. Landskrona är speciellt med några få stora fastighetsägare och många små. Därför är det extra viktigt att också få med sig de små och det ska man arbeta med under 2012.
– Alla är inte intresserade av detta men vi ska försöka få till ett samarbete.

Läs Hem & Hyras artikel om situationen i Sverige här.

Annons
Fakta: Så många barn vräktes i Skåne 2011

Burlöv 5Eslöv 1Helsingborg 15Hässleholm 4Höganäs 2Höör 2Kristianstad 22Landskrona 25Malmö 39Osby 1Sjöbo 4Staffanstorp 5Svalöv 2Tomelilla 1Trelleborg 1Ystad 4Östra Göinge 4(Kommunerna som inte listas hade inga vräkta barn)

Källa: Kronofogden

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt” Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.