HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inga nya hyreshus i Alfta

Ovanåker Länsstyrelsen har upphävt beslutet om bygglov för lägenheter i centrala Alfta. Den akuta bostadsbristen i hälsingeorten måste nu förmodligen lösas på annat sätt.

Hem & Hyra har i flera artiklar, bland annat här och här, berättat om kommunala bostadsföretaget Aefabs omstridda försök att ha bygga två hyreshus med åtta lägenheter centralt i Alfta.

Bostadsbristen är alarmerande stor i Ovanåkers kommun med en väntetid på 220 dagar för en lägenhet. Samtidigt är marknaden priskänslig. Det ställs bland annat höga krav på närhet till service för att det ska gå att hyra ut lägenheter till nyproduktionskostnader.

Läs ocksåSå mycket vill värdarna i Aros-Gävle höja hyran med 2021

I Alfta trodde Aefab att man hittat en lösning för att få fart på rotationen på bostadsmarknaden genom att bygga på den så kallade Swartztomten, precis vid kommundelscentrumet.

Skyddet av en känslig kulturmiljö kom att ställas mot det akuta behovet av bostäder. Tjänstemän på både Ovanåkers kommun och länsmuseet underkände ritningarna.

När frågan skulle avgöras politiskt sade ändå en oenig miljö- och byggnämnd ja och det planerades för byggstart i december förra året.

Läs ocksåHyreshöjning för hyresgäster hos Alfta-Edsbyns Fastighets klar

Men efter överklagan har nu länsstyrelsen gett miljö- och byggnämnden bakläxa och upphävt beslutet om bygglov.

Det är inte alls omöjligt att bygga på den aktuella tomten, menar länsstyrelsen. Men området är känsligt och det saknas detaljplan som visar hur Ovanåkers kommun ser på den långsiktiga samhällsplaneringen.

Länsstyrelsen anser heller inte att politikerna i miljö- och byggnämnden lyckats visa vilka avvägningar man gjort för att komma till en slutsats som står i strid med tjänstemännens underlag.

Läs ocksåHyresvärdar samlas i klimatkamp

Miljö- och byggnämnden har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet hos mark- och miljödomstolen.

Oavsett om det blir en fortsatt rättslig prövning eller inte måste Aefab snart ta ett eget beslut om hur företaget ska gå vidare.

– Spontant känns det som vi fått ett tydligt besked. Men vi har inte hunnit diskutera hur vi ska hantera det, Mikael Reijer, Aefabs vd,

Har ni någon plan B?

– Nej, vi önskar ju fortfarande att vi kan bygga på just den här tomten i Alfta. Däremot tittar vi på att bygga andra bostäder i andra delar av kommunen. Men det måste vara centralt och attraktivt.

 

 

 

 

 

Läs också Hallå där, Mikael Reijer... Hyrorna höjdes mer än i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.