Annons

Inga pengar till kvarterstidningen

Västernorrland Att få pengar till ditt kvarter ur Hyresgästföreningens projektfond kan tyckas vara ett lotteri. Föreningen Målet/Starten i Umeå har dragit nitlott flera gånger. Nu ger de upp. Hem & Hyras granskning visar att Hyresgästföreningens projektfond gick till festivaler och mässor – inte ut i kvarteren.

​2007 inrättade HGF, Hyresgästföreningens region Norrland, en projektfond som alla medlemmar kan söka pengar ur. Tanken var att få i gång aktiviteter i bostadsområdena.

Annons
Målet/Starten såg chansen att få ett bidrag till sin kvarterstidning och till en almanacka. De fick 2 500 kronor. Men bara första året. Sedan blev det stopp.
– Vi har aldrig fått någon förklaring varför. Det känns verkligen som att vi arbetar i motvind, säger Inga-Britt Fryksäter.
Hem & Hyras granskning visar att det betalats ut 1,7 miljoner kronor ur fonden 2007 – 2009. En mindre del 265 000 har gått till verksamheter i kvarteren.
– Projektfonden ska inte gå till ordinarie verksamhet och inte till inventarier. Vi öronmärker pengarna varje år och i år har de gått till bostadspolitiska aktiviteter, säger Esa Norojärvi, ordförande i HGF region Norrland.
– Målet/Starten skulle inte fått några pengar alls, fonden är inte till för sådan verksamhet. Vi var snälla första gången de sökte.
Antalet ansökningar om pengar ur fonden har minskat för varje år. 2007 kom det in 74 ansökningar, 2009 endast 12.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.