Annons

Ingen brist på studentbostäder i Umeå

Umeå Någon akut bostadsbrist för studenter finns inte i Umeå. Det hävdar AB Bostadens vd AnnSofi Tapani och Lars Lustig, direktör vid Umeå universitet.

Den senaste tidens mediabrus kring bostadsbristen för studenter är ett storstadsproblem som inte gäller Umeå. Det menar AnnSofi Tapani och Lars Lustig som såg sig nödgade att skriva ett öppet brev i frågan där de kallar debatten för ”onyanserad”.

”Påståendet att ””situationen är värre än någonsin”” är inte verifierad här. Samma vecka som andra omgångens antagningsbesked gick ut till presumtiva studenter hade Akutrumsförmedlingen i Umeå inte större tryck än vanligt. Snarare har man haft färre förfrågningar än tidigare år. Antalet sökande via Bostadens kösystem har förvisso ökat något, men det gäller samtliga sökanden – inte enbart studenter”, skriver Tapani och Lustig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Antalet studenter har ökat kraftigt i Umeå de senaste tio åren, men det gäller inte de studenter som faktiskt bor i Umeå. I stället är det studenterna som väljer att läsa på distans som står för ökningen.

Annons

Tapani och Lustig anser att Umeå har en god balans mellan utbud och feterfrågan vad gäller studentbostäder

”Trenden förstärks ytterligare eftersom Umeå universitet kommer att minska utbildningsvolymerna något de närmaste åren för att anpassa dessa till de statliga anslagen. Detta i sin tur minskar behovet av att bygga ut fler bostäder specifikt för studenter. Det är alltså viktigt att hålla isär behovet av lägenheter för unga generellt och behovet av lägenheter för studenter. Därför bör man också vara försiktig i slutsatsen att studenter tackar nej till sina studieplatser i Umeå på grund av bostadsbrist”.

Annons
Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.
Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Bostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.