HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Ingen skyldighet att erbjuda evakueringslägenhet”

Göteborg De flesta hyresvärdar brukar ordna annat boende åt sina hyresgäster i samband med totalrenoveringar. Men lagen ställer inga krav på hur det ska gå till, eller ens att det måste ske.
Suzan Rasul
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Oavsett vad lagen säger hör det till god förvaltningssed att möta de boendes behov så långt det bara är möjligt, konstaterar Suzan Rasul. Det gäller särskilt daglediga och andra som blir extra utsatta vid byggstök.

– Hyresgästen kan få ersättning för störningar i sitt boende. Men det finns ingen rättslig skyldighet att erbjuda evakueringslägenhet överhuvudtaget, säger Suzan Rasul, jurist på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg.

Alla typer av störningar ersätts inte heller, betonar hon. Så är exempelvis fallet när det gäller sedvanligt underhåll, om det inte är ovanligt omfattande.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Men vid de flesta större renoveringar ingår standardhöjande åtgärder. Då har man som hyresgäst oftast rätt till nedsatt hyra om lägenheten inte kan användas som vanligt under tiden.

Annons

Och oavsett vad lagen säger hör det till god förvaltningssed att möta de boendes behov så långt det bara är möjligt, konstaterar Suzan Rasul. Det gäller särskilt daglediga och andra som blir extra utsatta vid byggstök.

– Äldre, personer med funktionsnedsättning, folk som jobbar natt, barnfamiljer, föräldralediga… Även om fastighetsägare inte erbjuder evakueringslägenhet ska de, i den mån det går, göra allt de kan för att hyresgästen ska ha en så normal boendemiljö som möjligt under arbetet. Hyresgästerna måste ju få vardagen att gå ihop.

Annons
Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

LÄS MER
”Det är ett helvete att bo kvar” – Daisy, 87, har plågats av bilningsbuller och byggdamm i månader

Läs också Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Hotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.