Annons

Ingen vågar ta strid mot ockerhyra

Lidingö Fem tusen i månaden för 20 kvadrat eller tio tusen för 42. Det betalar hyresgäster på Lidingö. Björn Ulvaeus har kopplingar till hyresvärden som beskylls för att ta ut ockerhyra.

Porten till bostadshotellet från 60-talet på Larsbergsvägen på Lidingö står på vid gavel. Innanför dörren lutar en lastpall i trä mot väggen, i hörnet står en vissen palm och i taket fattas delar av undertaket.

En trappa upp syns korridorer med rader av bruna dörrar. Innanför dörrarna bor flera personer som inte har någon annanstans att ta vägen, betalar höga hyror och inte vågar vara med i tidningen av rädsla för att bli av med lägenheten. Inställningen hos flera hyresgäster sammanfattas av en kvinnlig student som betalar 5 100 kronor för 20 kvadrat och vill vara anonym.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är alldeles för högt, 2 000-3 000 kronor är normalt. Vi bor två stycken här för att ha råd och de drar nytta av att man inte har någonstans att bo, säger en kvinna som pluggar Svenska för invandrare, SFI.

När Hem & Hyra granskade studentettor var den dyraste studentettan i länet en lika stor nyrenoverad lägenhet i skatteskrapan mitt på Södermalm som kostade 4 560 kronor i månaden.

Men trots att hyresgästerna tycker att hyrorna är för höga vågar ingen ta strid mot hyresvärden i hyresnämnden.

Läs ocksåChocken: Hyran "höjdes" med 62 procentMontage av papper och porträttbild på en man i övre medelåldern.

– Detta är bland de värsta överhyror jag har sett. Men vi har inte lyckats få någon hyresgäst att ställa upp och driva ett ärende för att få ner hyran, säger Jonas Fink Öhlmer förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Officiellt heter hyresvärden som kritiseras för att ta ut ockerhyra Projektboende i Stockholm. Men de äger inte fastigheten utan sköter bara förvaltning och uthyrning. Sven Blomqvist ordförande i Projektboende i Stockholm kommenterar kritiken med att han inte mottagit någon kritik från hyresgästerna angående hyresnivån.

Ägare till fastigheten är Bolagsbostäder AB, dotterbolag till Bolagsbostäder Holding, där Björn Ulvaeus och Joakim Alm sitter i styrelsen. Joakim Alm, som också sitter i styrelsen i Bostadsbolaget som tecknat avtalet med Projektboende i Stockholm, tycker inte att han har något ansvar för de hyror som Projektboende tar ut.
– Vi har tecknat ett avtal där de hyr ett antal av våra lägenheter i väntan på att huset ska byggas om men vi har ingen koll på vilka hyror de tar ut, säger han.

Läs ocksåUlf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt”Det är skamligt om folk ska behöva betala för ingenting,” säger hyresgästen Ulf Hagy.

Hem & Hyra har mejlat frågor till både Joakim Alm och Björn Ulvaeus, men Joakim Alm förstår inte varför Björn Ulvaeus ska besvara kritiken från hyresgästerna.
– Björn har ingen insyn i dotterbolagets verksamhet alls, han är med i styrelsen för att agera dörröppnare i projekt, säger Joakim Alm.

Men han sitter ju i styrelsen i moderbolaget vars dotterbolag har ingått ett avtal med Projektboende. Har styrelseledamöterna i moderbolaget inget ansvar för vad dotterbolaget gör ?
– Nej moderbolaget har inget med dotterbolaget att göra. De har en egen styrelse, säger Joakim Alm.

Ledande personer som ingår i Projektboende i Stockholm har varit inblandade i 13 konkurser. Men detta är inget som Joakim Alm känner till.
Vad kan det innebära för risk för hyresgästerna att personerna bakom bolaget har så många konkurser bakom sig?
–  Vi har jurister som sköter handläggningen och de bedömer risken. Jag har inte granskat personerna bakom bolaget. Men vi tycker  inte det innebär en risk om bolaget säkerställer en pant, säger han.

Annons

Peter Svanberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, bekräftar att hyran är hög och inte förhandlad med Hyresgästföreningen.
– Den är nästan dubbelt så dyr som jämförbara lägenheter på Lidingö, säger han.

Enligt blockhyresavtalet i hyresnämnden hyr Projektboende i Stockholm 73 lägenheter av Bolagsbostäder AB fram till 2015. I avtalet ingår att Projektboende sätter av 1, 3 miljoner kronor i pant, pengar som betalas tillbaka till Projektboende när avtalet löpt ut om Bolagsbostäder inte har några ekonomiska krav på Projektboende.

Joakim Alm är vd i börsnoterade Alm Equity som ingår i Bolagsbostäder AB.  Både Alm och Ulvaeus ingår tillsammans också i det omskrivna projektet The Brick, Ericssons gamla huvudkontor på Telefonplan, som ska bli 600 ungdomslägenheter.

Läs också Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Betalade ockerhyra - 39 procents höjning när mellanhand blev värd Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.