Annons

Inget HBT-boende i Göteborg

Göteborg Många homo-, bi- och transsexuella känner oro inför ålderdomen och att hamna på ett hem. Men något äldreboende för HBT-personer är än så länge långt borta.

– Inom HBT-sfären så har den här debatten funnits länge. Var ska man ta vägen när man blir gammal? Vår undersökning uppstod ur ett behov som helt enkelt finns, säger arkitekten Per Aase.

För två år sedan började Per Aase tillsammans med två forskare vid Karolinska institutet i Stockholm att undersöka homo-, bi- och transsexuella (HBT) personers farhågor och önskemål om äldreboenden och åldrande. I många och mycket, berättar Per Aase, skiljer sig inte heterosexuella och HBT-personers tankar om äldreboenden åt särskilt mycket, trygghet och gemenskap är det viktigaste. Men på en punkt finns en tydlig skillnad: en oro att man inte blir accepterad som den man är, att man hela tiden kommer att tvingas förklara sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Många HBT-personer har gjort en ganska tuff resa, man har gjort en rad dramatiska val i sitt liv och kämpat för att bli accepterad och känna att man får vara den man är. Sedan kommer plötsligt en ny situation i ålderdomen. Många tänker, vänta nu – ska jag behöva komma ut en gång till? berättar Per Aase.

– Folk vill bara fortsätta leva sina liv som man alltid levt. Man vill inte ursäkta sig, slippa behöva förklara, slippa ljuga. Utan bara få vara den man alltid har varit.

Undersökningen mynnade ut i idéer om HBT-boenden, boenden där HBT-personer är i majoritet men där alla är välkomna. Dessutom skulle Per Aase gärna se att boendena borde var öppna även för människor som ännu inte befinner sig i pensionsåldern, och att de byggs stora, men många gemensamma utrymmen.

Annons
Läs ocksåSå svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"Bilden visar Stefan Sundquist, ombudsman på föreningen DHR,

I höst öppnar Regnbågens kooperativa hyresrättsförening på Gärdet i Stockholm – Sveriges första seniorboende för HBT-personer. Per Aase är förhoppningsfull inför framtiden.

– Det här måste sjunka in hos våra politiker. Regnbågen i Stockholm blir någon slags spjutspets, så det blir spännande att se hur det går, säger han.

Thomas Martinsson (MP), kommunalråd i Göteborg med ansvar för bland annat HBTQ-frågor, är själv inte negativ till idén. Men, betonar han, huvudfokus måste vara att människor känner sig välkomna på alla stadens äldreboenden, inte bara vissa utvalda.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

– Vi ska ju jobba för att alla våra verksamheter är öppna för alla människor. Det måste vara vår grundprincip och ledstjärna i kommunen. Med det sagt har jag ingenting emot att vissa verksamheter går före. Exempelvis har vi fritids i Majorna-Linné som är HBT-certifierade, våra ungdomsmottagningar är det. Så jag skulle gärna se att något av våra äldreboenden väljer att profilera sig på det här sättet, sätter upp en regnbågsflagga utanför och tydligt säger: här är alla välkomna.

Annons

Kommer vi ha ett HBT-boende i Göteborg om fem, tio år?

– Jag tror och hoppas det. Man skulle kunna tänka sig att man tar ett politiskt initiativ och väljer ut ett boende, men det tror jag skulle vara en omväg. Jag tror att om initiativet kommer från något av äldreboendena, från personalgruppen, då tror jag att det blir allra starkast. Tillsammans med att vi från kommunstyrelsen fortsätter att signalera att de här frågorna är viktiga.

I samband med HBTQ-festivalen West Pride arrangeras seminariet ”Ett äldreboende för HBT-personer ” 14.00, fredagen den 31 maj på Stadsmuseet i Göteborg. Förutom Per Aase medverkar också Karin Johansson och Anders Kottorp från Karolinska Institutet.

Fakta: West Pride

Göteborgs egen regnbågsfestival, West pride, arrangeras i år för sjunde gången i följd. Syftet är att genom konst och kultur lyfta fram livsvillkoren för hbtq-personer. Hbtq står för homo-, bi- och transsexuella samt queerpersoner.

Staden har regnbågsflaggat sedan invigningen den 20 maj. West pride pågår till och med söndag 2 juni och avslutas med en regnbågsparad.

Läs mer på westpride.se

Läs också Grannar betalar olika mycket för likadana lägenheter - nu ska Nässjös äldrehyror ses över Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.