Annons

Inget PFAA i Luleåbornas vatten

Luleå Två mätningar lugnar. Det finns inga så kallade perfluorerade alkylsyror, PFAA, i Luleås dricksvatten.

Perfluorerade alkylsyror, PFAA, är syntetiskt framställda kemikalier som använts i brandskum, impregnerat papper och textilier och rengöringsmedel. PFAA ger inte akuta hälsoproblem. Men den som under en längre tid dricker vatten med höga halter av ämnet, riskerar att få problem med sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret.

Efter att det stått klart att det läckt in PFAA i dricksvatten i bland annat Ronneby och Uppsala har Livsmedelsverket uppmärksammat problemet. Luleå kommun har därför gjort dubbla kontroller av dricksvattnet i Bergnäsets vattentäkt samt Gäddviks vattentäkt.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Provtagningen har utförts i två omgångar under våren 2014 och inte vid något tillfälle har PFAA kunnat detekteras. Det vill säga, ingen PFAA har kunnat påvisas vid någon av våra vattentäkter, säger Petra Viklund, Va-ingenjör på Luleå kommun i ett pressmeddelande.
– Luleåborna kan med andra ord lugnt fortsätta att dricka sitt kranvatten.

Annons
Läs också Efter två års utredning - sex personer åtalade i Lulebohärvan Roy flyttade men hyresavierna fortsatte komma - hamnade till slut hos Kronofogden: "Helt hjälplös" Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande Hyresgäst i vägglusdrabbade huset: "Psykiskt jobbigt" 127 lägenheter närmar sig inflyttning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.