Annons

Inglasning av balkonger stoppade

Uppsala Häromveckan sa hyresnämnden nej till Rikshems planer på att glasa in balkonger i Gränby i Uppsala. Nu står det klart att Rikshem inte ska överklaga beslutet.

– Hyresnämnden godkände inte det här, och vi har valt att respektera deras beslut, säger Krister Karlsson, chef för projekt- och fastighetsutveckling på Rikshem.

I och med att beslutet inte överklagas hoppas Rikshem komma igång fortare med de planerade renoveringarna.
– Vi har haft svårt att kommunicera start för projektet med hyresgästerna. Nu vet vi åtminstone vilka åtgärder vi har tillstånd till och inte, säger Krister Karlsson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Rikshems planer på att höja hyrorna med drygt 40 procent i samband med planerade renoveringar i Gränby har skapat oro och uppståndelse bland hyresgästerna. Inglasade balkonger skulle medföra att hyran höjdes ytterligare. Men ett delbeslut från slutet av juli innebär en liten seger för de boende i området. Hyresnämnden sade nej till inglasade balkonger med motiveringen att det inte är nödvändigt för att få en modern bostadsstandard.

Annons

– Beslutet är glädjande, speciellt eftersom hyresnämnden oftast går på bostadsbolagens linje när det gäller renoveringar, säger Hyresgästföreningens Per Claesson.

Enligt Krister Karlsson är de främsta anledningarna till att glasa in balkongerna miljömässiga.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

– Vi har räknat ut att husen skulle dra tio procent mindre energi om balkongerna glasades in, och det skulle även bli varmare i lägenheterna.

Annons

Hyresnämnden väntas fatta det slutgiltiga beslutet om hyreshöjningarna i Gränby efter sommaren.

Läs också Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.