Annons

Inte aktuellt med försäljning av AB Bostaden

Umeå ​Den borgerliga alliansen i Umeå dammar återigen av kravet om att sälja ut en tredjedel av Bostadens fastigheter. – Nej, nej, det finns inget som talar för en utförsäljning. Vi sitter lugnt i båten, säger Bernt Andersson (S), styrelseordförande i AB Bostaden.

​Då och då under de senaste åren har Umeås borgerliga allians, (FP), (C), (KD) och (M), väckt liv i debatten kring försäljning av allmännyttan Bostadens hyresfastigheter.

När alliansen nu lämnar sitt förslag på budget finns kravet återigen med. Alliansen vill se att en tredjedel av Bostadens fastigheter säljs ut, eller ombildas till bostadsrätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi tycker att Bostaden har en alltför dominerande roll hyresrättsmarknaden i Umeå, säger Anders Ågren (M), till Västerbottens Kuriren.

Bostadens drygt 15000 lägenheter utgör cirka 45 procent av det totala antalet hyreslägenheter i Umeå. En inte alltför stor andel sett till övriga allmännyttor i Norrland. I Luleå äger exempelvis allmännyttan Lulebo drygt 70 procent av hyresfastigheterna.

Annons

Bernt Andersson (S), styrelseordförande i AB Bostaden, tror inte på en försäljning.

Läs ocksåBostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset

– Varför ska man rea ut fastigheter egentligen? Definitivt inte för att subventionera de högre hyrorna i nybyggena. Nej, vi har inte för avsikt att göra något sådant.

Andersson säger att Bostaden gärna skulle äga fler fastigheter i centrala Umeå, men att man därmed inte har några planer på att sälja ut fastigheterna i ytterområdena.

– Nej, det finns exempel söderut som vi inte vill se här. I Malmö och Göteborg har allmännyttorna varit tvungna att köpa tillbaka det de sålde för tio femton år sedan och då är fastigheterna helt nerkörda.

Annons
Läs ocksåRektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..."

Ett av alliansen argument är att Bostaden behöver pengarna. Vad anser du om det?

– Visst behöver vi pengar, men de får vi inte genom att avyttra fastigheter, då måste det finnas ett mycket starkare skäl och det finns det inte i dag, säger Andersson.

Läs också Rektor Galatia hyrde ut på deltid - nu mister hon sin lägenhet: "Visste inte att det var fel" Tvist med Bostaden avgjord - nu höjs hyran Elitspelare besöker äldre ensamma i Umeå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.