Annons

Intern kritik mot FP-förslag om marknadshyror

Västra Götaland Förslaget om marknadshyror kritiseras av både Hyresgästföreningen och representanter i de egna leden. Vänersborgspolitikern Tove af Geijerstam (FP) hör till dem som är tveksamma.

Just nu träffas landets folkpartister för att hålla landsmöte. En av frågorna som ombuden kommer att ta ställning till är partiledningens förslag att införa marknadshyror för nybyggda hyresrätter. Ett förslag som Hyresgästföreningen är mycket kritisk till. 

– Marknadshyror har prövats i flera länder med utanförskap och segregation som följd. Att införa det i Sverige skulle vara ett oansvarigt experiment med människors hem och liv, säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men kritiken kommer även från de egna leden. När Hem & Hyra kontaktar Västsvenska folkpartister för att fråga om deras syn på frågan blir svaren antingen undvikande eller kritiska. 

– Eftersom jag arbetar med just bostadsfrågor i mitt civila jobb så avstår jag helst från att fronta min politiska inställning i den här frågan, säger Helena Holmberg, ledamot för Folkpartiet i Västra Götalands regionfullmäktige. 

Även regionledamoten Ulrik Hammar (FP) från Trollhättan ber att få passa på frågan om marknadshyror. 

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag är inte ombud på landsmötet och kommer inte att få vara med och rösta i den här frågan, säger han. 

Tove af Geijerstam, representerar Folkpartiet i Vänersborgs kommunfullmäktige och är ombud på landsmötet. Hon säger att hon är tveksam till partiledningens förslag.

– Jag har inte bestämt mig för hur jag ska rösta, säger Tove och tillägger:

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Spontant sympatiserar jag med vår före detta riksdagsledamot Nina Lundströms linje. Hon har på ett fantastiskt gediget sätt tagit sig an den interna bostadspolitiska debatten inom Folkpartiet och om jag förstått det rätt så är hon kritisk till marknadshyror. Men min gissning är att programgruppens förslag går igenom. 

Annons

Nina Lundström är en före detta riksdagsledmot och före detta talesperson i just bostadsfrågor för Folkpartiet. När Folkpartiets ledare Jan Björklund i somras sade att marknadshyror på nybyggda hyresrätter skulle minska bostadsbristen svarade Lundström med en motartikel i bland annat Aftonbladet.

”Folkpartiets nya bostadsprogram duckar för de sociala utmaningarna som kommer med marknadshyror. Reformen belyser inte det sociala ansvaret och sociala reformer saknas”, skrev Lundström och fortsatte:

”Marknadshyror är inte lösningen på en överhettad marknad med stor bostadsbrist. Marknadshyror gynnar endast de rika.”

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.