Annons

”Jag kände mig otrygg”

Västerbotten Felanmälningar möttes av utskällningar och flera har känt sig tvingade att flytta. Hyresgästföreningen ville ha en tvångsförvaltning. Det tvingade hyresvärden att vidta åtgärder.

Det är ett annorlunda ärende som skulle ha avgjorts i Hyresnämnden. Hyresgästföreningen menade att en hyresvärd i Västerbotten betet sig så illa mot sina hyresgäster, att fastigheten borde tvångsförvaltas.
– Sedan 2010 har vi registrerat 65 ärenden och rådgivningar på samma fastighet. Nu efter sommaren har vi träffat ett 20-tal hyresgäster som framfört klagomål, säger Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Norrland.
– Listan kan göras lång. Och det är ett bemötande mot hyresgästerna som är oacceptabelt. Han ger exempel:

• Värden är svår att nå för felanmälningar och om någon lyckas få kontakt möts denne av en utskällning.
• Cyklar har plogats sönder, men ersätts inte.
•Hyresgäster upplever att de hotats bli vräkta för enkla felanmälningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En före detta hyresgäst som Hem & Hyra träffar väljer att vara anonym. Kort och gott för att hen är rädd att drabbas av någon form av repressalier från fastighetsägaren.
– Jag kände mig otrygg i mitt eget hem. Värden var så oberäknelig och riktigt otrevlig, säger den före detta hyresgästen.

Annons

Resultatet blev att hen till slut kände sig tvingad att flytta.
– Det gick inte att resonera med värden. Situationen var fruktansvärt frustrerande. Det kändes obehagligt att bo så och jag fick leta efter annat boende.

Fastighetsägarens ombud, Christer Ärlestig på Ahlgrens advokatbyrå, menar det saknas fog för uppgifterna.

Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

– Min klient tillbakavisar uppgifterna. Jag hoppas att vi kan komma fram till en bra lösning.

Annons

Och: Bara någon dag innan ärendet skulle tas upp i Hyresnämnden kom fastighetsägarens ombud och Hyresgästföreningen överrens om att låta ett annat fastighetsbolag ta hand om skötseln av fastigheten. Ärendet har därför lagts på is så länge. Under tiden bevakar Hyresgästföreningen utvecklingen. Den fjärde december blir det en avstämning och då beslutar parterna om fortsättningen.

Fakta: Tvångsförvaltning

* Om fastighetsägare till bostadsfastighet inte sköter fastigheten på ett godtagbart sätt kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.

* Tvångsförvaltning regleras i bostadsförvaltningslagen, i det här fallet 2§: Försummar fastighetsägaren vården av fastigheten eller underlåter han att vidtaga angelägna åtgärder för att bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten eller framgår det på annat sätt att han icke förvaltar fastigheten på ett för de boende godtagbart sätt, får hyresnämnden besluta om särskild förvaltning av fastigheten.

Källa: Juridik på nätet

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.