HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Jag skulle önska att HGF hade mer krut i de här frågorna” 

Örebro Hallå där Kenneth Nilsson (S), som tidigare jobbade som kommunikationschef på Hyresgästföreningen i regionerna Mitt och Aros-Gävle och nu fortsätter att driva bostadsfrågor som kommunalråd i Örebro. Förra veckan gjorde du ett utspel om att bostadsbidraget borde höjas, varför det? 
Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

– En konkret anledning till att jag gjorde det just nu är att Socialdemokraternas partikongress snart drar igång och då tycker jag att frågan måste finnas på bordet. Bostadsbidraget har inte höjts på många år och nu är det dels många lägenheter från 60-talet som rustas upp, dels många nya lägenheter som byggs. Det betyder att vi får en situation där en stor grupp människor hamnar utanför bostadsmarknaden, för att de inte har råd med nyproduktionshyror.

Är det rimligt att hyrorna är så höga att folk behöver bidrag för att ha råd med dem?
– Hyrorna bottnar ju i vad det kostar att bygga. Det finns i dag ingen nationell lagstiftning som kan hålla nere byggkostnaderna, som jag kan hänvisa till. Man kan alltid drömma om lägre byggkostnader, men som kommunpolitiker har jag inte verktygen att påverka dem. Jag måste hitta lösningar som fungerar nu, utan att nyproduktionstakten stannar av. Det är också viktigt att vi inte hänvisar låginkomsttagare till vissa områden, alla ska kunna bo i samma bostadsområden.

Annons
Läs ocksåSe upp – detta får din hyresvärd inte göra

Vad gör du som kommunalråd för att se till att det finns bostäder som alla har råd med?
– Vi jobbar just nu med en översiktsplan, en långsiktig plan över byggandet, och vi är en av de kommuner i Sverige som bygger flest nya bostäder per capita. Vi har Öbo:s hyresrabattsmodell och jobbar just nu med en ny markanvisningsmodell för att hålla nere hyrorna. Men det handlar fortfarande om nyproduktionshyror, så vi behöver ändå diskutera bostadsbidraget. Verktygslådan får aldrig bara innehålla ett eller två verktyg.

Hur skiljer det sig att jobba med bostadsfrågor som kommunpolitiker jämfört med på Hyresgästföreningen?
– Ska jag vara riktigt ärlig skulle jag önska att Hyresgästföreningen hade haft mer krut i de här frågorna. Deras kraft är stor och jag skulle gärna se att de använde den mer. Både jag som politiker och Hyresgästföreningen värnar en social bostadspolitik, så i grunden har vi samma perspektiv.

Annons
Fakta: Kenneth Nilsson

Ålder: 40 år.

Jobbar som: Kommunstyrelsens ordförande i Örebro och kommunalråd för Socialdemokraterna.

Bakgrund: Är sedan 2011 tjänstledig från sitt jobb på Hyresgästföreningen, där han först var kommunikationschef för region Mitt och region Aros-Gävle och därefter pr-samordnare för riksorganisationen.

Aktuell: Driver inför Socialdemokraternas partikongress 8–12 april frågan om höjning av bostadsbidraget.

Läs också Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten Unika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backa Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.