Annons

Jakobsbergsstiftelsen vill höja hyran

Uddevalla ​Nu har Jakobsbergsstiftelsen, Uddevallas tredje kommunala bostadsbolag, lämnat sitt krav på hyreshöjning till Hyresgästföreningen. Stiftelsen vill ha närmare 5 procent mer.– Det ska vara en bra standard i lägenheterna och det kostar pengar, säger vd Owe Lislerud till Hem & Hyra.

​Snittet för årets hyreskrav ligger på 3,82 procent i landet. Jakobsbergsstiftelsens krav ligger på 4,8 procent från 1 april. Det motsvarar 280 kronor mer per månad för en normaltrea.

Allmänna kostnadsökningar och en befarad ränteökning är två grunder till kravet. Men största posten gäller underhållsbehov.
Inom 5-6 år krävs till exempel stambyten i två områden med äldre bestånd, Walkeskroken och Jakobsberg.
– Vi behöver samla in pengar redan nu för att stärka ekonomin, säger Owe Lislerud.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Byte av vitvaror och köksinredningar finns också med i den underhållsplan som vd filar på inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Annons
Förra året höjdes inte Jakobsbergsstiftelsen hyrorna alls för sina drygt 360 lägenheter. Kostnaderna för lånen minskade avsevärt och därför såg man ingen anledning till det.
– Det hoppas jag att vi får credit för nu. Eftersom vi inte höjde hyrorna fick vi ingen kompensation för våra kostnadsökningar, säger Lislerud.
 
Men några silkesvantar för gamla meriter kan vd inte räkna med i förhandlingen.
– Det får vi allt diskutera! Jakobsbergsstiftelsen ligger redan högre än både Uddevallahem och Ljungskilehem, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson.
 
Han medger att det finns underhållsbehov, men anser att det också finns pengar till det. Enligt Fridolfsson har det satts undan extra pengar under tidigare års förhandlingar. Inför 2009 blev det 1,7 miljoner kronor extra. I den nya kalkylen vill stiftelsen ha 2 miljoner till.
– Det finns redan utrymme i det här bolaget. Det kommer nog bli en fight om underhållet, säger Håkan Fridolfsson.
Han har inte hunnit sätta sig in i kalkylen fullt ut. En punkt han reagerar på är en kraftig höjning av fjärrvärmen. Det blir en punkt att detaljgranska inför förhandlingen.
 
Hyresgästföreningen och Jakobsbergsstiftelsen börjar förhandla 2 mars.
 
Relaterat

Uddevallabor slipper höjd hyra

Annons

 
Här finnskontaktuppgifter till Hyresgästföreningens förhandlare (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Fakta: Uddevallas allmännytta

Uddevalla har tre kommunala bostadsbolag.
 Störst är Uddevallahem, med drygt 4 000 lägenheter.
Uddevallahem krävde 4,5 procent högre hyror för 2012. Förhandlingen gick till medling och resultatet blev 2,1 procent mer.
Jakobsbergsstiftelsen har drygt 360 bostäder och Uddevallas minsta allmännyttiga är Ljungskilehem, som har 180 bostäder. 

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Svedalahem kräver höjda hyror nästa år Vägledning för rimligare hyreskrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.