Annons

Järfällahus hemlighåller vd-lönen

Järfälla För fjärde gången undersöker Hem & Hyra bostadsbolagens vd-löner. För fjärde gången har Järfällahus beslutat om sekretess. Nu ligger ärendet i kammarrätten.

Vartannat år jämför Hem & Hyra bostadsbolagens vd-löner.  Trots att de kommunala bostadsbolagen lyder under offentlighetsprincipen, är det flera bolag som sekretessbelagt sin vd-lön. För fyra år sedan fick bostadsbolaget Armada en dom på sin sida. Övriga prövningar när Hem & Hyra överklagat, har gått tidningens väg

Järfällahus fick rätt att hemlighålla lönen i en dom från kammarrätten 2003, då en lokaltidning överklagade sekretessbeslutet. Sedan dess har de fått fyra domar emot sig.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi ser det som ett bekymmer, det har stört sedan dess. Det är inte fair villkor, det ska vara lika villkor för privata och allmännyttiga fastighets aktiebolag. Och ganska mycket en principfråga, säger Järfällahus vd Olof Lindholm.

I sitt sekretessbeslut anger man kostnader för rekrytering som en anledning till att inte lämna ut löner och villkor. 

Annons

– Vi håller just nu på att rekrytera rejält. Från att ha anpassat verksamheten till minskat antal lägenheter, har vi nu fått nya ägardirektiv med 300 nyproducerade lägenheter om året och 100 renoverade. Det är problem att få tag på kompetent personal, vi finns mitt i den kanske hetaste byggmarknaden, säger Olof Lindholm.

Läs ocksåOmbildning i Järfälla godkänd – trots frågeteckenHårsta backe

Om kammarrätten beslutar att bolaget ska lämna ut uppgifterna, kan inte bostadsbolaget överklaga beslutet. Det kan bara den göra som vill häva sekretessen, i de fall kammarrätten gått på bolagets linje. De två gånger det har hänt, har högre rätt inte gett prövningstillstånd.

– Det finns ett allmänt intresse av att det här prövas en gång för alla. Ta den bollen nu, säger Olof Lindholm.

Annons

Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie konstaterar att tidningen fick rätt i samtliga sju ärenden förra gången vd-lönerna granskades, där kommunala bostadsbolag hävdat affärssekretess.

Läs ocksåJärfällahus granskar sin egen ombildning – "trovärdigheten kan ifrågasättas"

– Offentlighetsprincipen är viktig och det är en del av vårt publicitiska uppdrag att se till att den följs. Det är självklart för oss att skattebetalare och hyresgäster som betalar höga kommunala tjänstemäns löner får veta hur mycket de tjänar.Vi gör detta kontinuerligt och kommer att fortsätta med det. Öppenheten är en grundpelare i demokratin, säger hon.

Läs också Lisa blir av med halva trädgården när kommunen tar tillbaka mark Ombildning i Järfälla läggs på is – misstänkt röstfusk: "lurat till sig fullmakter" Hyresgästföreningens högsta företrädare tjänar över miljonen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.