Annons

Jättekravet: Värden vill dubbla hyran för niorummaren på 270 kvadrat mitt i stan

Malmö Paret har hyrt niorumslägenheten på en av Malmös mer fashionabla adresser i tjugo år. Nu vill hyresvärden, en bostadsrättsförening, nästan dubbla deras hyra – från 21 400 till 41 700 kronor i månaden.
Vy över Regementsgatan och Malmös kanal samt hand som håller i pengar.
Foto: Getty

Det är inte första gången hyresgästerna, ett par i sextioårsåldern, får sin hyra prövad i hyresnämnden. För snart sex år sedan tog hyresvärden, en bostadsrättsförening, paret till nämnden för att fastställa hyran för den 270 kvadratmeter stora niorummaren på en av Malmös bästa adresser. Lägenheten ligger ett sekelskifteshus i centrala stan, strax intill kanalen.

Vid den förra prövningen slutade det med att hyran ökade från 19 600 till 21 400 kronor. Och nu är det alltså dags igen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kravet på hyreshöjning har vuxit rejält. Bostadsrättsföreningen anser att 21 400 kronor i månadshyra är på tok för lågt. De menar att paret borde betala 41 600 kronor. Får värden igenom sitt krav skulle det innebära att parets hyra har gått upp med 112 procent på bara sex år, från 19 600 kronor till 41 700 kronor.

Paret vägrar gå med på den saftiga hyreshöjningen och bostadsrättsföreningen har nu vänt sig till hyresnämnden med sitt jättekrav.

Bunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Annons
Läs ocksåMonica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre""Det blev många sömnlösa nätter och jag började känna att jag inte längre var välkommen i mitt hus", berättar Monica. OBS! Bilden föreställer inte Monica.

 

Har fyra vindsförråd

Hyresvärden presenterar inga andra lägenheter att jämföra hyran med, i sin ansökan till nämnden. I stället har värdens ombud tagit fram siffror från Lantmäteriet på kvadratmeterhyran i området. Enligt de uppgifterna ligger hyran där per kvadratmeter ännu högre än vad värden nu begär.

Förutom lägenheten har paret tillgång till fyra vindsförråd. Hyresvärden menar att de har rätt till enbart ett och enligt hyresvärdens beräkningar är de tre övriga 13 224 kronor i månaden. Värden jämför med vad det skulle kosta att hyra ett Shurgaard-förråd. Hyresvärden anser att nämnden borde beakta även de ska bestämma hyresnivån den här gången.

Läs ocksåHyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta”Johanna Lundmark på Hyresgästföreningen berättar vilka rättigheter du har när föreningen där du hyr vill bygga en ny takterass.

Det är inte första gången paret hamnar i konflikt med sin hyresvärd. Bostadsrättsföreningen har redan tidigare sagt upp hyresgästerna kopplat till anklagelser om obetalda hyror. Den gången räddades parets kontrakt efter ett beslut i Svea hovrätt.

Annons

Hem & Hyra har försökt nå paret.

Läs även:
Hyr du av en bostadsrättsförening? Tänk på det här!

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.