HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Jätteutredning ska lösa bostadskrisen: ”Äntligen!”

Nyheter Regeringen lovar nu en stor utredning för att få ordning på Sveriges sociala bostadspolitik. ”Det var på tiden”, säger Hyresgästföreningen. ”Och menar de allvar så stoppar de marknadshyrorna i papperskorgen på samma gång”, kommenterar ordförande Marie Linder.
Foto: Conny Pettersson/montage
Hyresgästföreningens boss Marie Linder hoppas hårt på regeringens löfte.

Det är i en stor intervju med TT som bostadsminister Per Bolund (MP) stakar ut vägen för vad han vill göra. Han kallar det här för den viktigaste utredning som han kommer att tillsätta under sin mandatperiod.

– Det här är första gången vi tar ett helhetsgrepp för att vi ska få en socialt hållbar bostadspolitik i Sverige. Det är oerhört viktigt för alla de människor som har svårt att få fäste på bostadsmarknaden att få ett boende som passar deras behov, säger miljöparitets Per Bolund till TT.

Läs ocksåDärför är bostadsägare villiga att acceptera lägre säljpriser

Bostadsministern säger till TT att han vill utreda hur ansvaret fördelas mellan stat och kommun, och se över vilka verktyg som finns för kommuner att hjälpa utsatta människor till en bostad: till exempel hyresgaranti, förtur och kommunala bostadsförmedlingar.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder applåderar den kommande utredningen: ”Äntligen!”, säger hon.

– Det här är jätteviktigt. Och redan 2015 krävde vi en stor utredning, det är otroligt angeläget. Situationen i Sverige är väldigt ojämlik och det finns en stor ekonomisk obalans på bostadsmarknaden. Alla ska ha rätt till bostad, kommenterar Marie Linder.

Läs ocksåDaniel tatuerar sig mot hyreschocken

Hon vill se flera olika hållbarhetsperspektiv i utredningen: ekonomisk, ekologisk, social.

– Jag hoppas att regeringen menar allvar med det här, och allvar med att det är en mänsklig rättighet att ha tak över huvudet. Vi har under lång tid drivit frågan att Sveriges välfärd ska gälla alla. Till exempel ska barn ha rätt till tryggt boende. Det har inte alla idag.

Marie Linder ser alltså mycket positivt på utredningen om Sveriges sociala bostadspolitik. Hon ser inte lika ljust på den pågående utredningen om att införa marknadshyror på nybyggda hyreslägenheter.

Läs ocksåSå ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen

– Den måste regeringen stoppa i papperskorgen på en gång, om de är seriösa med den sociala bostadspolitiken.

Läs också Fri hyressättning utreds – ska införas 2022 Utredning om marknadshyror presenteras "inom kort"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.