Annons

Jimmy sägs upp efter brand

Stockholm Jimmy Klasén var nära att dö i en lägenhetsbrand. Han förlorade alla sina saker. Då säger hyresvärden upp honom – med stöd av hyreslagen.
Foto: Kenneth Samuelsson/Wikimedia commons
Jimmy Klasén förlorade allt i elden – inklusive kontraktet. Nu har en kvinna i Kalmar drabbats av samma öde.

Ett par kalsonger och ett par strumpor. Det är allt som Jimmy Klasén, 55 år, har kvar som minne av sitt tidigare liv i enrummaren på Kungsklippan där han har bodde i 37 år. Resten förstördes i en brand natten mellan 17 och 18:e januari i år.

– Jag vaknade upp ur respiratorn på Karolinska tre dagar senare och minns ingenting av det som hände, säger Jimmy Klasén.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Efter fem dagar på sjukhus fick han flytta in på ett vandrarhem som försäkringsbolaget betalar. 

 – Jag sover med kläderna på för att komma iväg fort om något händer och har blivit ett nervvrak, piper en mikrovågsugn hoppar jag högt, säger han.

När brandmännen bar ut Jimmy ur lägenheten såg de att två plattor var på och polisen startade en utredning. Två dagar efter polisutredningen var klar fick han ett brev från hyresvärden Bostadsrättsföreningen Glasberget med beskedet att han var uppsagd på grund av att lägenheten var förstörd.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– Det var så absurt så jag tog inte det på allvar först. Jag vara nära att dö och istället för att fråga hur jag mår så säger de upp mig. Jag blev både ledsen, förtvivlad och arg när jag förstod brevets innebörd.

Det är nuvarande hyreslag som gör det möjligt för en hyresvärd att säga upp en hyresgäst om lägenheten förstörs genom till exempel brand. Detta oavsett om hyresgästen har orsakat branden eller om den skett genom en olyckshändelse som till exempel elfel. Att hyreslagen gör det möjligt att säga upp någon som fått sin lägenhet förstörd har kritiserats genom åren och 2008 föreslog en statlig utredning att lagen skulle ändras.  Men Justitieminister Morgan Johansson, s, vill inte svara på frågan om han vill förändra lagen.

Jimmy Klasén säger att han hade bott i lägenheten i 37 år, betalat hyran i tid, och levde i tron att han hade en trygghet.

Annons
Läs ocksåHade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyranSparkcyklar av märket Voi och en hand som håller i sedlar.

– Jag såg det som hände som en olyckshändelse och kände mig lurad när jag blev av med kontraktet. Alla som har en lägenhet kan råka ut för en olyckshändelse så att det råkar brinna och bli av med lägenheten, det är helt barockt att lagen tillåter det.

Han är besviken på bostadsrättsföreningen som tar lägenheten ifrån honom och inte låter honom flytta tillbaka efter renovering.

Förundersökningen kom fram till att Jimmy Klasén misstänks för Allmänfarlig vårdslöshet, det beror på att han misstänks ha glömt två plattor på spisen och därmed varit oaktsam. Nu är det upp till åklagaren att avgöra om det ska väckas åtal.

– Rattarna på spisen har inget motstånd som vanliga spisknappar och om man går emot de med höften kan de sättas på, det har hänt förut. Jag brukar alltid kontrollera knapparna så jag vet inte vad som hänt, säger han.

Calle Gustafsson, ordförande Brf Glasberget, varför säger ni upp Jimmy Klasén?

–- Vi har inga kommentarer utan följer hyreslagen.

Men hur ser du på att han blir bostadslös efter uppsägningen?

Annons

– Vi ger oss inte in i den diskussionen. Det är ju en hyreslägenhet och då är det ju hyreslagen som gäller och då har vi möjligheten att säga upp honom eftersom det inte finns någon lägenhet att bo i och inget kontrakt.

Ska ni göra i ordning lägenheten?

– Ja.

Vad ska ni göra med lägenheten?

– På sikt ska vi sälja den.

Fakta: Så gör hyresvärdarna när det brinner

När sju radhuslägenheter i Hovsjö brann ner till grunden 2011 så skadades tre brandmän men inga hyresgäster. Alla hyresgäster erbjöds att flytta tillbaka till andra lägenheter hos Telge Hovsjö.  
I september 2013 brann cirka 50 av Stockholmshems lägenheter i Skarpnäck. Alla utom en fyrabarnsmamma fick flytta tillbaka. Inga bevis fanns för att hon orsakat branden.  
En trasig glödlampa var orsaken till att en lägenhet i Blåsut totalförstördes i en brand. Den privata hyresvärden kastade ut familjen som överklagade beslutet till Svea hovrätt men förlorade.
Sju människor dog vid en tragisk brand i Rinkeby 2009. När Familjebostäder hade sanerat och gjort i ordning lägenheterna fick hyresgästerna flytta tillbaka hem igen.

Läs också Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.