Annons

Julstöka utan att julstöra

Gotland Så här års pyntar många hyresgäster sina uteplatser och balkonger med tomtar och belysning. Ett trevligt inslag i vintermörkret, men det kan också räknas som en störning.
Foto: Jenny Knutsson
Snyggt eller störande? Huset på bilden har inget samband med artikeln.

Finns det regler för hur en hyresgäst får julpynta sin bostad och hur vanligt är det med klagomål? Hem & Hyra kontaktade ett flertal hyresvärdar i Östergötland och på Gotland för att reda ut vad som gäller. Generellt är bolagen positivt inställda till att de boende smyckar sina lägenheter till jul och särskilda pyntbestämmelser är sällsynta.

– Vi har hittills inte behövt införa särskilda regler för vad man får eller inte får göra med julpyntningen. Vi brukar alltid passa på att påminna innan julen om vikten av att tänka igenom säkerheten i samband med levande ljus och elektrisk julbelysning, svarar Arild Kleven, på Gotlandshem.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi ser inga hinder med att våra hyresgäster julpyntar utan tycker att det är trevligt, säger Camilla Wigström, fastighetschef hos Willhem i Linköping.

– Vi har inte haft några problem men skulle någon spöka ut det med för mycket pynt och detta retar upp grannarna får vi väl agera, kommenterar Inger Gustafsson, bovärd hos Boxholmshus.

Eleonor Biberg, områdeschef hos Victoria Park i Linköping, berättar att man hittills aldrig har behövt säga till någon hyresgäst som pyntat för ivrigt. Det har däremot Bostadsbolaget i Mjölby gjort.

Annons
Läs ocksåTrodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

– I enstaka fall har vi fått klagomål på blinkande balkongbelysning som upplevts som störande av någon granne, men efter samtal har dessa satt belysningen på fast sken i stället, säger marknadschef Charlotta Elliot.

Platen i Motala har tagit emot liknande klagomål, men ser det inte som något allvarligt.

– Däremot har vi ju ibland synpunkter på om julpyntet hänger fel, så att det till exempel kan rasa ner och skada människor eller fastigheter, kommenterar Ulf-Henric Östlund, marknads- och kommunikationschef hos Bostadsstiftelsen Platen.

Läs ocksåHög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Hos Hyresbostäder i Norrköping är blinkade ljus inte något större problem.

Annons

– Det är helt ok. Men kanske ska man inte sätta dem så att de lyser in till grannen och stör i onödan. Det är ingen skillnad på julfirande eller en vanlig fredagskväll. Som vanligt handlar det om att visa hänsyn, inte störa och vara en god granne, säger Lars Löfgren på Hyresbostäder.

Hyresgästföreningens jurist Ingrid Buskas bedömer att risken för att bli vräkt för att man pyntat för mycket är liten. Den som inte rättar sig efter en tillsägelse från värden kan teoretiskt bli uppsagd.

– Men det är svårt att säga hur det skulle stå sig vid en prövning i hyresnämnden, säger hon. 

Fakta: Säker el i jul

Utomhusbelysning ska vara avsedd för utomhusbruk och anslutas till jordat uttag.
Kontrollera att alla sladdar är hela.
Undvik att använda många grenkontakter då det kan ge överbelastning.
Använd alltid rätt sorts lampa i armaturer.

Källa: Elsäkerhetsverket.

Läs också Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Grovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet

Julstöka utan att julstöra

Södermanland De bostadsbolag i Mälardalen som Hem & Hyra pratat med har inga särskilda regler kring hur man får pynta sin balkong. Men vissa saker bör du ändå tänka på.

Att pynta sin balkong med tomtar som hänger ut från balkongräcket eller klättrar upp för fasaden på huset är något som de flesta bostadsbolag förbjuder. 

– Det är samma regler som gäller för balkonglådor. Man får ha den på balkongens insida, men inte på utsidan, säger Hans Andersson, förvaltningschef på Salabostäder. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Varje år inför jul- och nyårshelgen brukar Graflunds skicka ut information till sina hyresgäster med uppmaningar att kontrollera brandvarnare och att inte skjuta raketer i bostadsområdena.

Annons

– Men så länge hyresgäster inte använder riskabla elkontakter har vi inga synpunkter på hur 
de dekorerar sina balkonger, säger Anitha Wretling, informationsschef på Graflunds som har lägenheter i bland annat Uppsala, Eskilstuna och Strängnäs.

Blinkande ljusslingor är något som flera bostadsbolag tror skulle kunna uppfattas som störande. Men i slutändan hänger det på om grannarna tycker att det är ett problem eller inte. Av de bostadsbolag som vi talat med är de flesta dock överens om att julpyntandet som det ser ut i dag inte är något problem och att man därför inte heller behövt ta fram några speciella regler.

Annons
Läs också14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga"Tvådelad bild. Ena delen av bilden visar golvet på balkongen. Ett stort hål syns. Den andra delen visar byggnaden där Svea hovrätt håller till.

– Det har förekommit att hyresgäster har hört av sig om att de störs av en grannes blinkande belysning, i de fallen har vi påtalat det för grannen, säger Mika Norman, förvaltare på Ikano Bostad AB i Västerås.

Fakta: Säkra din julbelysning

Se efter att sladd och kontakt är hela och att det inte finns några sprickor.

Byt ut trasiga lampor om det går. Var noga med att de har rätt wattantal.

Släng ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.

Placera inte ljusslingor nära lättantändligt material.

Släck inte adventsljusstaken genom att halvt skruva ur en lampa. Använd strömbrytaren eller dra ur sladden.

Källa: Elsäkerhetsverket.

Läs också Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk" Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.