Annons

Juristen: Stoppa inte huvudet i sanden

Linköping Hyresgästföreningen upplever att det har blivit vanligare att hyresvärdar vill vräka hyresgäster. Bostadsbristen kan vara en förklaring, tror föreningens jurist Ingrid Buskas.
Foto: Jenny Knutsson
Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen i Linköping.

Det är inte ovanligt att medlemmar som hotas av vräkning hör av sig till Hyresgästföreningen för att få råd.

– Vi har en känsla av att det ökar något. Det kan bero på att hyresvärdar vet att de ändå får lägenheterna uthyrda igen, det är ingen risk för att de står tomma och då kanske de är mer på hugget för att bli av med hyresgäster som till exempel inte betalar hyran, säger Ingrid Buskas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon konstaterar att uteblivna eller försenade hyresinbetalningar är vanligaste orsaken till att hyresgäster vräks.

– Störningar av olika slag är ganska vanligt också, säger hon.

När det gäller slarv med hyran är reglerna hårda.

Annons
Läs ocksåLämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningarHyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.

– Egentligen är hyresrätten förverkad redan efter sju dagars försening. Då kan hyresvärden gå direkt till kronofogden och ansöka om avhysning.

Men det finns fortfarande möjlighet att rädda sitt kontrakt.

– Du har möjlighet att återvinna hyresrätten om du betalar inom 21 dagar från att du tagit del av en uppsägning från värden eller ett föreläggande från kronofogden. Det måste stå med i handlingarna att den möjligheten finns, säger Ingrid Buskas.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Men även den som har betalat sin skuld löper risk att tvingas flytta.

– Det kan räcka med att man är några dagar sen men att det upprepas ofta. Då kan hyresnämnden besluta att kontraktet ska upphöra om värden ansöker om det efter att först ha sagt upp sin hyresgäst med tre månaders uppsägningstid.

Annons

Tingsrätten kan också besluta om vräkning.

Vad ska man tänka på och göra om man får svårt att betala sin hyra?

– Ta kontakt med värden och berätta som det är. Kanske går det att hitta en lösning som till exempel en avbetalningsplan eller att man får betala lite senare. Kanske kan man låna ihop pengar eller som sista utväg kontakta kommunen och se om det går att få ekonomiskt bistånd. Det viktigaste är att inte stoppa huvudet i sanden för det löser inga problem, betonar Ingrid Buskas.

Läs också 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt” Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.