HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Juristerna i Aros-Gävle sparade en halv miljon åt medlemmarna

Norrtälje Omkring 500 000 kronor. Så mycket sparade den juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle åt medlemmarna under förra året genom att driva juridiska ärenden.
Foto: Inga-lill Cras/Hyresgästföreningen
Juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle lyckades spara cirka 500 000 åt medlemmarna under 2019. Från vänster: Anna Hallberg, Erik Ahlsten, Martin Hansson, Birgitta Westerling och Rami Al-khamisi.

– Den vanligaste typen av ärende handlar om flytträkningar, där hyresvärdar vill ha ersättning för trasiga tapeter och andra skador i lägenheten och ofta tycker att det är för dåligt städat, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Oftast handlar det om mindre summor, men ibland kan någon ha fått en väldigt hög flytträkning och med Hyresgästföreningens hjälp lyckats minska den.

Läs ocksåNu är tvisten avgjord – Gavlegårdarna missnöjda med årets hyreshöjning

En annan typ av ärenden där den juridiska enheten ibland kan spara ganska mycket pengar åt en hyresgäst handlar om nedsättning av hyran på grund av brister. Det kan till exempel handla om problem med mögel eller ohyra, eller att hyresgästen bor kvar samtidigt som badrummet renoveras och därför inte kan använda lägenheten fullt ut. Har man vägglöss kan det handla om en hyresnedsättning på 15 procent tills problemet är helt åtgärdat.

– En medlem fick ganska mycket i nedsatt hyra för bullerstörningar. Det var vid Mimmi Ekholms plats i Uppsala, där de inte hade byggt klart än. I och med att det var nyproduktion var hyran hög och störningen pågick under ganska lång tid, så det blev en relativt stor summa pengar, säger Martin Hansson.

Ibland tar medlemmar hjälp av Hyresgästföreningens jurister när hyresvärden vill att de betalar för något i lägenheten som har gått sönder.

Läs ocksåMats drabbad av värd som alltid kuggar städning - "Helt extremt"

– Det var till exempel ett fall där en person var alldeles nyinflyttad och proppskåpet gick sönder och hyresvärden ville ha 5000 kronor för det. Vi argumenterade för att hon inte kunde veta hur proppskåpet fungerade när hon nyss hade flyttat in, och då skrev hyresvärden faktiskt av den räkningen, säger Martin Hansson.

I de cirka 500 000 kronor som juridiska enheten sparade åt medlemmarna ingår bara enskilda juridiska ärenden, och inte till exempel ärenden förhandlingsenheten har hand om. En av de stora besparingarna åt medlemmar som förhandlarna lyckades driva igenom förra året var hyressänkningarna i kvarteret Åpromenaden. Juridiska enheten jobbar däremot med ärenden där medlemmar har betalat en för hög andrahandshyra.

Fakta: Hyresgästföreningen region Aros-Gävle

I Hyresgästföreningens region Aros-Gävle ingår:

  • Gävleborgs län
  • Västmanlands län
  • Uppsala län
  • Norrtälje kommun
Läs också Aros-Gävles regionordförande Torbjörn Rönnkvist död i covid-19 De flyr missionshuset i Fritsla - "Lyhört, bullrigt och kallt" Mathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.