HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Juriststudent flyttade till Irak – mister lägenhet efter olovlig andrahandsuthyrning

Nyheter Det har varit i det närmaste omöjligt att få kontakt med lägenhetsinnehavaren. Men så kom ett livstecken från Mellanöstern. Nu mister han kontraktet till tvårummaren i centrala Göteborg.
Foto: PIXABAY
Hade lämnat landet. Hyresgästen studerade juridik i Kirkuk i Irak. Nu bli han av med lägenheten i Göteborg

Studier utomlands kan mycket väl vara en anledning till att ha rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Men inte om man bara försvinner utan ett spår utan att ansöka om tillstånd. Det har en hyresgäst med tidigare postadress Göteborg fått erfara … om han nu tagit del av det färska beslutet i hyresnämnden.

Kommunala bostadsbolaget Poseidon fick indikationer på att något inte stod rätt till. Man anlitade Störningsjouren för att göra en utredning gällande mannen, som är i 50-årsåldern.

Läs ocksåFörsvinner utan spår - värdarna jagar hyresgäster utomlands

Det visade sig att hyresgästen är avförd från folkbokföringen sedan slutet av 2019. Lägenheten har hyrts ut i andra hand utan tillstånd. Man får anta att det är dessa hyresgäster som sett till att hyran kommit in –  men inte prickfritt. Det finns numera en hyresskuld på tre månadshyror, det vill säga knappt 13 500 kronor.

I slutet av november 2020 skickade Poseidon ett brev till mannen där han uppmanades säga upp hyreskontraktet.

Annons

När värden inte fick någon reaktion sades kontraktet upp två månader senare. Motiveringen var att  mannen hyrt ut olovligt i andra hand och saknar behov av bostaden. Uppsägningen skickades med rekommenderat brev, men det kom tillbaka i retur.

Läs ocksåRiskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

I den vevan kontaktade mannen emellertid Störningsjouren. Han uppgav då att han bor i Kirkuk Irak och studerar juridik. Han ville emellertid inte säga upp kontraktet självmant.

Då vände sig värden till hyresnämnden. Juridikstudenten hörde inte av sig för att argumentera för sin sak och nämnden gick helt på värdens linje. Han har heller inte överklagat beslutet till hovrätten och måste genast lämna tillbaka nycklarna till tvårummaren.

Annons

Det förekommer med jämna mellanrum att hyresgäster överger sina lägenheter och lämnar landet. Tidigare i år gjorde Hem & Hyra i Skåne en granskning av ett 20-tal fall det senaste året. Undersökningen visade att det vanligaste är att hyresgästerna, precis som juridikstudenten, flyttat utomlands.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite
Läs också Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.