Annons

Justitieministern duckar för Hem & Hyras frågor

Stockholm Jimmy Klasén var nära att dö i en brand. Sedan blev han uppsagd - med stöd av hyreslagen. Men Justitieminister Morgan Johansson svarar inte på om han vill ändra lagen.

– Är det verkligen så?

Pressekreteraren hos Justitieminister Morgan Johansson, reagerar precis som alla andra jag pratat med om Jimmy Klasén som blev av med sin lägenhet efter en brand.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyreslagen gör det möjligt för en hyresvärd att säga upp en hyresgäst, om lägenheten blivit totalförstörd i en brand, kontraktet ”brinner” helt enkelt upp.  Även om det som i fallet med Jimmy Klasén, rör sig om en hyresgäst som varit nära att mista livet i branden.

Och Jimmy Klasén är inte ensam om att bli av med hyreskontraktet efter en brand. Hem & Hyra har skrivit om flera fall där hyresgäster som fått sin lägenhet totalförstörd i en brand därefter blivit av med kontraktet.

Att hyresvärdarna använder hyreslagen som argument för att kasta ut hyresgäster fick för tio år sedan dåvarande justitieminister Thomas Bodström att reagera. Den 20 juli 2006 tillsatte han en utredning som bland annat skulle se över hyreslagens möjligheter att säga upp någon när det brinner.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Utredningen föreslog år 2008 en lagändring som säger att den som inte varit vållande till branden ska få bo kvar. En lagändring som bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna stod bakom, men som aldrig genomfördes.

När utredningsförslaget presenterades var Thomas Bodström utbytt mot Beatrice Ask som valde att inte ändra lagen. Varför hon inte genomförde lagändringen är oklart eftersom Beatrice Ask, trots flera försök från Hem & Hyras sida, inte svarar på frågor.

Om den nuvarande Justitieministern Morgan Johansson kommer att fortsätta det Thomas Bodström påbörjade är lika svårt att få svar på.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Justitieministerns pressekreterare sju gånger via telefon och mejl och blivit lovade en intervju vid flera tillfällen, men det slutar med att vi inte får någon intervju.

Hem & Hyra skulle vilja höra hur Morgan Johansson ser på den aktuella lagstiftningen och dess konsekvenser.

Annons

Vad som händer med den begravda utredningen från 2008?

Men framförallt om han vill se en förändring av den aktuella lagen som gör det möjligt att säga upp folk som har drabbats av en brand i sitt hem?

Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.