HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Justitieministern duckar för Hem & Hyras frågor

Stockholm Jimmy Klasén var nära att dö i en brand. Sedan blev han uppsagd - med stöd av hyreslagen. Men Justitieminister Morgan Johansson svarar inte på om han vill ändra lagen.

– Är det verkligen så?

Pressekreteraren hos Justitieminister Morgan Johansson, reagerar precis som alla andra jag pratat med om Jimmy Klasén som blev av med sin lägenhet efter en brand.

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.

Hyreslagen gör det möjligt för en hyresvärd att säga upp en hyresgäst, om lägenheten blivit totalförstörd i en brand, kontraktet ”brinner” helt enkelt upp.  Även om det som i fallet med Jimmy Klasén, rör sig om en hyresgäst som varit nära att mista livet i branden.

Och Jimmy Klasén är inte ensam om att bli av med hyreskontraktet efter en brand. Hem & Hyra har skrivit om flera fall där hyresgäster som fått sin lägenhet totalförstörd i en brand därefter blivit av med kontraktet.

Att hyresvärdarna använder hyreslagen som argument för att kasta ut hyresgäster fick för tio år sedan dåvarande justitieminister Thomas Bodström att reagera. Den 20 juli 2006 tillsatte han en utredning som bland annat skulle se över hyreslagens möjligheter att säga upp någon när det brinner.

Annons
Läs ocksåFick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt"Kvinnan fick 700 000 kronor för att flytta. Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, anser att det finns flera problem med att köpa ut hyresgäster.

Utredningen föreslog år 2008 en lagändring som säger att den som inte varit vållande till branden ska få bo kvar. En lagändring som bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna stod bakom, men som aldrig genomfördes.

När utredningsförslaget presenterades var Thomas Bodström utbytt mot Beatrice Ask som valde att inte ändra lagen. Varför hon inte genomförde lagändringen är oklart eftersom Beatrice Ask, trots flera försök från Hem & Hyras sida, inte svarar på frågor.

Om den nuvarande Justitieministern Morgan Johansson kommer att fortsätta det Thomas Bodström påbörjade är lika svårt att få svar på.

Läs ocksåUppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

Hem & Hyra har varit i kontakt med Justitieministerns pressekreterare sju gånger via telefon och mejl och blivit lovade en intervju vid flera tillfällen, men det slutar med att vi inte får någon intervju.

Hem & Hyra skulle vilja höra hur Morgan Johansson ser på den aktuella lagstiftningen och dess konsekvenser.

Annons

Vad som händer med den begravda utredningen från 2008?

Men framförallt om han vill se en förändring av den aktuella lagen som gör det möjligt att säga upp folk som har drabbats av en brand i sitt hem?

Läs också Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal Hyresgäst laddade batteri till elcykel i lägenhet – anklagas för brandskador på 250 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.