Annons

Kajalen nominerad till årets fulaste nya byggnad

Kalmar I maj invigdes Kalmarhems prestigeprojekt, 15-våningshuset Kajalen. Nu har huset nominerats att få årets Kasper Kalkon-pris. "Smaken är som baken" kommenterar Kalmarhem.
Foto: Anna Smedberg
Kajalen, Kalmarhems höghus på Ståthållaregatan i Kalmar, blev inflyttningsklart sommaren 2017.

Det är föreningen Arkitekturupproret som delar ut Kasper Kalkonpriset. Priset är enligt föreningen ”en nödvändig motpol” till arkitekturpriset Kasper Salinpriset som har delats ut sedan 1962. Enligt föreningen är Kasper Salinpriset ett internt ryggdunkarpris inom branschen, som hyllar ”den ena bedrövliga modernistiska tråklådan efter den andra”, som föreningen skriver på sin hemsida.

Kasper Kalkonpriset delades ut första gången förra året, nu har årets tio kandidater presenterats. En av dessa är Kalmarhems Kajalen, föreningen beskriver 15-våningshuset som en ”statarlänga på höjden”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem, tar nomineringen med ro:
— Smaken är som baken. I folkmun här i stan är det många som är positiva till byggnaden, däribland jag. De flesta är för, en del är emot, men det finns alltid två sidor av ett mynt.

Annons

Vad säger era hyresgäster?
— Det som har nått mig är att de är stolta över sin byggnad. De tycker att de bor i ett fantastiskt hus.

Röstar gör medlemmarna i facebookgruppen Arkitekturupproret – Det finns alternativ till fyrkantiga lådor och den 28 november delas priset ut.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.