Annons

Kall lägenhet? Känsliga grupper har rätt till ett varmare hem

Norsjö Det finns lagar och riktlinjer över hur kallt ditt hem får vara. Sjuka, äldre och funktionsnedsatta har rätt till en varmare bostad, enligt Folkhälsomyndigheten.
Bild på termometer som visar 14,9 grader, samt en bild på Ylva Eriksson från Folkhälsomyndigheten.
Foto: Privat
Om du tillhör en särskilt känslig grupp bör temperaturen i din lägenhet inte understiga 20 grader.

Under vintermånaderna är det vanligt att temperaturerna inomhus faller och många får en kall lägenhet. När det blir riktigt kallt, med temperaturer ner mot -30 eller -40 grader som det varit i norra Sverige, kan många hus få svårt att hålla uppe värmen.

Men det får inte vara hur kallt som helst i en lägenhet, i alla fall inte över tid. Folkhälsomyndigheten har riktlinjer som hyresvärdar är skyldiga att följa.

Läs ocksåIngierdh fryser varje dag av kalldrag: "Det är sprickor i väggarna överallt"Ingierdh, 66 år, fryser alltid i sitt hem.

Inomhus bör du ha en temperatur mellan 20 och 23 grader. Den lägsta tillåtna inomhustemperaturen är 18 grader.

Men om du tillhör en känslig grupp, det vill säga om du exempelvis är sjuk, gammal eller funktionsnedsatt, är den lägsta tillåtna temperaturen något högre, 20 grader.

Rekommenderad temperatur för dessa grupper är 22-24 grader. Att äldre, sjuka och funktionsnedsatta kan behöva högre temperaturer har enkel förklaring, menar Ylva Eriksson, utredare på på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Det är för att skydda de allra känsligaste som vi har de här riktvärdena.

Att ha en kall lägenhet kan bli ett hälsoproblem.

– Vi vet att äldre och personer med vissa sjukdomar har svårare att tåla lägre temperaturer. Äldre personer kan ofta frysa mer och har svårare att reglera sin kroppstemperatur. För de här grupperna är viktigt att omgivningstemperaturen är högre så att man inte får mer hälsoproblem. Våra riktvärden speglar de som WHO också har, säger Ylva Eriksson.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Kommunen kan mäta temperaturen

Om hyresvärden inte vill höja temperaturen i din lägenhet kan du kontakta din kommun. En miljö- och hälsoskyddsinspektör kan då komma och mäta något som kallas för den operativa temperaturen.

Den är ett medelvärde av luftens och omgivande ytors temperatur.

Annons

– Operativ temperatur är inte samma sak som lufttemperatur. Operativ temperatur tar även hänsyn till strålningstemperaturen från kalla fönster eller andra kalla ytor. När du mäter den operativa temperaturen får du med både lufttemperaturen och strålningstemperaturen från det kalla fönstret, säger Ylva Eriksson.

Att mäta den operativa temperaturen är ingenting som du kan göra själv. För att mäta den krävs särskilda mätinstrument.

Folkhälsomyndigheten har också riktlinjer för lägsta tillåtna golvtemperatur. Den är 16 grader.

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer Hissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.