Källsortering för studenter i Umeå
Förra veckan blev det möjligt för drygt 400 studenter på Mariehemsvägen att slänga sitt matavfall i speciella soppåsar.
– Jättebra. Så länge vi bara ges möjligheterna att sortera så gör vi det. Det är inget problem. Vi bor i korridor och har fått ett speciellt sopkärl i köket för matavfall. Det är väldigt enkelt, säger en av studenterna.
Studentlägenheterna ägs av AB Bostaden som även återupptagit sorteringen av matavfall för studenter boende på Krukgränd och Spanngränd.
Drygt två av fem svenskar har försökt minska den mat de slänger. Det visar en undersökning från Lantmännen. Ändå hamnar fortfarande var femte matkasse i soporna.
– Att så mycket mat kastas är ett stort problem både för miljön och för den enskilda konsumentens ekonomi och det är viktigt att det uppmärksammas regelbundet. Vi vill inspirera konsumenterna att vara rädda om maten och ta hand om rester med bland annat recept och tips, säger Jenny Svederman, presschef på Lantmännen.
I undersökningen svarar drygt hälften av de 1000 tillfrågade att de planerar matinköpen bättre idag jämfört med för ett år sedan. Nästan 40 procent har blivit bättre på att ta vara på sina matrester. Vanligast är att göra en matlåda att ta med till jobbet. Den mest populära rätten att laga på rester är pyttipanna följt av omelett, wok, soppa och paj.