Annons

Kalmars vilda invånare – här finns de

Kalmar Trots bebyggelse och trafik trivs många vilda djur i stan. Den som bor i lägenhet har ofta vilda grannar alldeles inpå knuten.
Grafik över vilka vilda djur som kan påträffas i och omkring Kalmar.

Att möta ett rådjur eller en grävling utanför porten är inte så ovanligt som man skulle kunna tro. De trivs i de flesta bostadsområden, liksom gnagare och fåglar. Men ofta går det även att hitta mer udda invånare.

I Kalmar kan man till exempel få syn på den sällsynta sandödlan i gruset längs stans gamla järnvägsbankar. Jordugglan bor i Kalmarsundsparken, läderbaggen trivs i traktens gamla ekar och havsörnar seglar regelbundet över centrum. Vid Kalmar slott huserar mink och fladdermöss.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ibland ställer djuren till det. Kommunekolog Bo Ericsson berättar om mård som stökat till vindar på Kvarnholmen, rådjur som äter upp planteringar och vildsvin som tvingat fram ett elstängsel runt golfbanan norr om stan.

Men vilda grannar är också en tillgång. Bo Ericsson tipsar om ett gryningsbesök i något av Kalmars större grönområden, till exempel Tallhagen.

Annons

– Var uppe tidigt på morgonen, innan det blir för mycket folk. Rör dig försiktigt, och gå gärna ifrån gängse stigsystem. Då har man störst chans att se något.

Läs ocksåHär ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheterHedda Tråcklare bor i det nybyggda kvarteret Kalmarporten i stadsdelen Snurrom. Bilden visar det hyreshus hon bor i.

Men den som är uppmärksam har mycket att titta på också i sitt eget kvarter, poängterar han.

– Även på små grönplättar finns ett djurliv.

Annons

Läs också om de djur som inte är välkomna.

Läs ocksåFamiljen Nilsson låser in folk i lägenhetenEscape room i Kalmar
Läs också Många vill komma till landet i stan Försäkringsbolaget betalar inte för djurskador i lägenheterna Den vanligaste hunden är en labrador som ofta heter Molly

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.