HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kalmarvärd tvingas förhandla, hot om tvångsförvaltning kvar

Kalmar Hyresgästföreningen har länge velat förhandla hyror med Kalmarvärden. Men hyresvärden har vägrat. Nu har Svea hovrätt sagt sitt.

Det blir förhandlingsordning enligt hovrättens beslut.

Hyresvärden har länge motsatt sig kollektiva förhandlingar för sin fastighet. I höstas lyckades dock Hyresgästföreningen driva frågan till hyresnämnden och tiden fram till sammanträdet blev turbulent då båda parter skickade ut enkäter till hyresgästerna i fastigheten. Hyresvärden hotade till och med hyresgästerna med uppsägning ifall de inte svarade rätt på hans enkät. Det hela slutade med polishämtning då hyresvärden vägrade lämna en av hyresgästernas lägenhet ifall hon inte skrev på ett uppsägningskontrakt.

Läs ocksåGrannarna satte stopp för monsterhöjningen - värden ville höja med 2000 kronor i månadenEn man i grön tröja och keps i förgrunden. I bakgrunden en kvinna som tittar ut genom ett fönster i ett rött hus.

Inför hyresnämndens sammanträde i ärendet gjorde hyresvärden och Hyresgästföreningen båda enkäter bland hyresgästerna. Hyresvärdens enkäter visade på att hyresgästerna inte ville ha någon förhandlingsordning, medan Hyresgästföreningens visade det motsatta. Hovrätten konstaterar dock att Hyresgästföreningens enkäter är av senare datum och att de därför får representera hyresgästernas åsikter. Fyra av fem hyresgäster är för en förhandlingsordning och därför beslutar hovrätten att hyresvärden måste förhandla med Hyresgästföreningen i stället för att förhandla med varje hyresgäst för sig.

Förhandlingsordningen gäller från 1 juli. Hovrättens beslut får inte överklagas.

Annons

På grund av turerna kring förhandlingsordningen ansökte Hyresgästföreningen i oktober om tvångsförvaltning av fastigheten. Seden dess har hyresnämnden försökt nå en frivillig lösning, men ännu har inget avtal mellan parterna skrivits på. Om inget händer den här veckan kommer de att mötas i hyresnämnden nästa vecka.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

Läs även:

Annons

Hyresvärd hämtad av polis

Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparFörbjudet att röka

Kalmarvärd hotas av tvångsförvaltning

Läs också Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Så förhandlas din hyra fram

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.