Annons

Kalmarvärd tvingas förhandla, hot om tvångsförvaltning kvar

Kalmar Hyresgästföreningen har länge velat förhandla hyror med Kalmarvärden. Men hyresvärden har vägrat. Nu har Svea hovrätt sagt sitt.

Det blir förhandlingsordning enligt hovrättens beslut.

Hyresvärden har länge motsatt sig kollektiva förhandlingar för sin fastighet. I höstas lyckades dock Hyresgästföreningen driva frågan till hyresnämnden och tiden fram till sammanträdet blev turbulent då båda parter skickade ut enkäter till hyresgästerna i fastigheten. Hyresvärden hotade till och med hyresgästerna med uppsägning ifall de inte svarade rätt på hans enkät. Det hela slutade med polishämtning då hyresvärden vägrade lämna en av hyresgästernas lägenhet ifall hon inte skrev på ett uppsägningskontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inför hyresnämndens sammanträde i ärendet gjorde hyresvärden och Hyresgästföreningen båda enkäter bland hyresgästerna. Hyresvärdens enkäter visade på att hyresgästerna inte ville ha någon förhandlingsordning, medan Hyresgästföreningens visade det motsatta. Hovrätten konstaterar dock att Hyresgästföreningens enkäter är av senare datum och att de därför får representera hyresgästernas åsikter. Fyra av fem hyresgäster är för en förhandlingsordning och därför beslutar hovrätten att hyresvärden måste förhandla med Hyresgästföreningen i stället för att förhandla med varje hyresgäst för sig.

Förhandlingsordningen gäller från 1 juli. Hovrättens beslut får inte överklagas.

Annons

På grund av turerna kring förhandlingsordningen ansökte Hyresgästföreningen i oktober om tvångsförvaltning av fastigheten. Seden dess har hyresnämnden försökt nå en frivillig lösning, men ännu har inget avtal mellan parterna skrivits på. Om inget händer den här veckan kommer de att mötas i hyresnämnden nästa vecka.

Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Läs även:

Annons

Hyresvärd hämtad av polis

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Kalmarvärd hotas av tvångsförvaltning

Läs också Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Tog strid mot tokhög höjning – påverkar hundratals hyresgäster: "Vill bara tjäna pengar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.