Annons

Kamp för folkomröstning inledd

Örebro ​I dag inleds på allvar Hyresgästföreningens stora arbete med att låta örebroarna folkomrösta om utförsäljningen av 1500 Öbo-lägenheter.

​I dag, 6 oktober, är det internationella hyresgästdagen.

Annons
I Örebro firas dagen genom att det låta startskottet gå för en namninsamling. Syftet med namninsamlingen är att få till stånd en folkomröstning om Öbo:s planer på att sälja ut 1 500 lägenheter till en privat värd.
För att ha rätt att kräva en folkomröstning behövs 5 000 namn. Men Hyresgästföreningen i Örebro siktar på 10 000 namn som ska lämnas över till politikerna som en julklapp.
En av dem som samlar namn på Våghustorget i centrala Örebro är Le-Roy Wentzel.
Hur går det?
– Det går bra, vi har fått in några hundra namn nu på förmiddagen. Folk är intresserade. En del kommer fram och vet direkt vad det rör sig om.
Kan man skriva på även om man vill att Öbo ska sälja ut?
– Ja, i sakfrågan kan man ju vilja att Öbo ska sälja ut hela skiten, men tycka att det är örebroarna som ska få bestämma i en så viktig fråga.
Har ni mött några kritiska reaktioner?
– Nej, faktiskt inte. Vi har pratat med människor som bor i villa och i hyresrätt och även de skriver på eftersom de tycker att Öbo är en viktig angelägenhet för alla.
En av anledningarna till att Hyresgästföreningen vill genomföra folkomröstningen är att de är kritiska till bristen på information och debattvilja hos Öbo.
Hem & Hyra uppmärksammade i en tidigare artikel att Hyresgästföreningen missat att översätta kampanjmaterialet. Trots att många hyresgäster talar andra språk än svenska i de områden där Öbo vill sälja ut.
Hur har det gått med översättningen?
– Vi har översatt till två språk hittills. Arabiska och kurdiska. Vi ska översätta till en handsfull språk till.
Hade ni översatt lika snabbt om inte Hem & Hyra uppmärksammat bristen på översättning?
– Nej, det hade vi inte gjort. Vi tänkte inte på det i inledningsskedet. Det var en bra spark i ändan.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.